2023. augusztus 20., 17:27

Huszonhárom alkotó az Ipolysági Szalon kiállításán

Az 1999 óta működő Sigillum oppidi Saag (Ipolyság város pecsétje) polgári társulás szervezésében 2023. augusztus 1-jén a Menora Saag Centrum Artis épületében nyitották meg az Ipolysági Szalon elnevezésű csoportos kiállítás kilencedik évadát, a XIX. Ipoly Menti Találkozások részeként.

 

Ipolysági Szalon
Részlet az Ipolysági Szalon kiállításából
Fotó: Kaszmán Zoltán

Az ipolysági MyHont Café honlapja 2015. május 1-jén ünnepelte megalapításának harmadik évfordulóját. Ennek apropóján az ötletgazda, Peter Paulenka és társai azzal a céllal szervezték meg első alkalommal az Ipolysági Szalont, hogy teret biztosítsanak a város és a szűkebb régió amatőr és hivatásos képzőművészeinek. Az első tárlaton huszonnyolc kiállító mutatkozott be, köztük ilyen jellegű tapasztalattal még nem rendelkező alapiskolás fiatalokkal és elismert képzőművészekkel. A tehetséges művészek kezdetben leginkább festményekkel, grafikákkal és ceruzarajzokkal álltak a nyilvánosság elé, mostanra viszont egyebek mellett szobrokat, fotókat és különböző térplasztikákat is bemutatnak.

Az évek során egyre magasabb lett a színvonal. Azok, akik már kilencedik éve állítanak ki, egyre nagyobb tudásra tettek szert. Az alkotók jó tanácsokkal segítenek egymásnak. Vannak olyan idősebbek, akik a helyi nappali foglalkoztatóban megtanultak egy technikát, például az enkausztikának nevezett viasszal festést, s azt igyekeznek továbbfejleszteni. Ha lehetőségük van festegetni, meg tudják mutatni tehetségüket" 

– mondta lapunknak a tárlat kurátora, Kutak Adrienn keramikusművész, aki a tűzzománc technikát alkalmazva szintén részese volt az Ipolysági Szalonnak. Az amatőr alkotók mellett négy-öt professzionális művész mindig bekapcsolódik a rendezvénybe, tette hozzá.

Idén összesen huszonhárman lettek az Ipolysági Szalon részesei, köztük olyanok is, akik eddig még nem mutatták be alkotásaikat. A tárlat anyagát művészi fotók, olaj- és akrilfestmények alkotják, de a plasztikai festés, a gyöngyvarrás és egyéb iparművészeti technikák művelői is teret kaptak.

A tárlat 2023. augusztus 31-éig – munkanapokon 8 és 16 óra között – látogatható az ipolysági Menora Saag Centrum Artis kiállítóhelyiségében.

Megjelent a MAGYAR7 33. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.