2021. december 19., 10:51

Hommage à Szabó

A losonci Szabó Gyula Emlékház kiállítótermében időről időre más művészek alkotásai is bemutatásra kerülnek. Feltétel, hogy közük legyen Szabó Gyulához, vagy alkotásaik az ő elveivel rokon indíttatásból jöttek létre. Miután a világjárvány miatt a legutóbbi akvarell-kiállítást már egy évvel meghosszabbítottuk, az emlékház új kollekcióval lép a közönség elé.

Szabó Gyula Emlékház
Médialapozó

Húsz évvel ezelőtt a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társasága Hommage à Szabó Gyula címmel egy jótékonysági kiállítást hirdetett meg, hogy ezzel támogassa a Szabó Gyula Emlékház létrehozását. Az volt a terv, hogy a résztvevők egy-egy művet felajánlanak az aktuális kiállításból, és az aukción befolyó összeggel segítették volna az emlékházat. A kiállítás létrejött, Losoncon és Kassán is láthatta a közönség, de az aukció nem sikerült. A művek együtt maradtak, de időközben más művészek is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Így jött létre egy nemzetközi kollekció, amelyben csehországi, magyarországi, ausztriai és természetesen hazai – nem csak magyar – művészek egy-egy alkotását láthatjuk. Ezt a kollekciót mutatja be legújabb kiállításán a Szabó Gyula Emlékház.

A színes kínálatban olajfestménytől grafikáig, akvarelltől rajzig és kollázsig különböző technikákat láthatunk. Az alkotói attitűdök is különböznek: a realista ábrázolástól az absztraktig, a szimbolistától a lettrizmusig, a romantikustól a szürrealistáig láthatók alkotások a huszonkilenc művész műhelyéből.

E sokszínűség ellenére a kiállítás harmonikus élményt nyújt.  A húsz év nagy idő, és sajnos, néhány, összesen 14 nagylelkű adományozó alkotó már nincs az élők sorában.

Szabó Gyula Emlékház

 

Így Nagy József (1926–2013), akinek „Kakukkfióka” c. színezett tusrajza késztet meditációra a magyar történelemről. Vagy az 1914-ben Losoncon született Fischer Ernő két gyönyörű színes ablakra emlékeztető kollázsa, az „Angyalok” I. II. Előbb a prágai, majd a budapesti akadémián folytatott tanulmányait kellett a 2. világháború miatt megszakítania, s a világégés után már nem tudott hazatérni Losoncra. Budapesten fejezte be tanulmányait, és több kényszerű kitérő után a Szegedi Tanárképző Főiskola képzőművészeti tanszékének lett a vezetője. Hazalátogatásai alkalmával mindig fölkereste Szabó Gyulát, akivel baráti és mélyenszántó szakmai eszmecseréket folytatott. Tanítványai kiállításokkal ápolják Fischer emlékét. 2002-ben bekövetkezett halála után 2014-ben Losoncon volt kiállítása a Nógrádi Múzeum és Galériában és ugyanakkor a Szabó Gyula Emlékházban. Kuchta János (1945–2011) rozsnyói festőművész, aki már fiatalon elkezdte látogatni Szabó Gyulát. Munkáit látva Szabó támogatta továbbtanulását a Képzőművészeti Főiskolán, Pozsonyban. Annak ellenére, hogy a felvételin eltanácsolták, Kuchta többször is jelentkezett, majd feladta és önerőből folytatta saját művészi programjának építését a realista akvarellektől az absztrakt kompozíciókig. Végül az op-art neves alkotóival – mint például Szentpétery Ádámmal – állította ki munkáit. Gabriel Viktor Kurilla (1947–2011) Losoncon született. A Pedagógiai Főiskolán, Eperjesen tanult, majd Rimaszombatban helyezkedett el, előbb a Gömöri Múzeumban, mint kurátor, majd a Művészeti Alapiskolában tanított. Dúdor István (1949–1987), szülőfalujában, Deresken került először kapcsolatba a művészettel Bacskai Béla révén. Bacskai közvetítésével ismerkedett meg Szabó Gyulával, aki éveken át figyelemmel kísérte fejlődését és szívesen adott neki szakmai tanácsokat.

Dúdor István elvégezte a Prágai Művészeti Akadémiát és rendkívül expresszív alkotóvá vált. Tragikus, korai halála ellenére is gazdag életművet hagyott ránk.

Egyike a legérdekesebb kiállított műveknek a néhai brünni professzor, Ladislav Perůtka (Nagysurány–Zlín, 1928–2009) alkotása. 

Szabó Gyula Emlékház

A temperával ábrázolt palettán latin felirat áll: Ne múljon el nap alkotás nélkül! Arról tanúskodik, hogy Perůtka mester ismerte Szabó Gyula művészi elkötelezettségét. A rendszerváltás után ismerhettük meg a Losonc melletti Miksiben 1927-ben született Kovács Kálmánt. 

A budapesti, majd bécsi akadémián végzett festőművész 1956-ban részt vett a magyar forradalomban, ezért kellett hazájából távoznia. Bécsben feleségével együtt segítette a magyar rendszerváltást előkészítő fiatalokat, nekik köszönhető a 301-es parcella megtalálása. Mint a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának tagja részt vett a kiállításokon és tanácsaival segítette a társaság munkáját. Egy szép absztrakt akvarellt ajándékozott néhai földije emlékére. Losoncon született 1959-ben Fodor Katalin, aki még kislányként személyesen ismerhette Szabó Gyulát. Sokoldalú tehetségéből a képzőművészeti vénáját fejlesztette tovább a Pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán. Kitűnő illusztrátorként érvényesült Pozsonyban.  Különös festményeivel a női lélek titkait kutatta. A Hommage-kollekcióba egy grafikát ajándékozott. Fiatalon, 2009-ben halt meg.

Szabó Gyula Emlékház

De legyen szó az élőkről is. Ismert nevek szerepelnek a névsorban: Szabó Ottó (1965) – grafikus, festőművész, Kassán a Rovás szervezője; Balázs István (1958) – Rimaszombatban élő festőművész, a besztercebányai Művészeti Akadémia docense; Jacsmenyík József (1957) – Füleken élő festőművész, restaurátor, művészeti táborok vezetője. A Vághosszúrétről származó, ma Brünnben élő Štefunková Szabó Erzsébet (1941) – grafikus, festőművész, egyike az első szürrealista alkotóknak Szlovákiában, szintén szerepel a kiállításon. Losoncról származik Dušan Krnáč (1954) – grafikus, eredetileg pedagógus, a zólyomi színház szcenáristája. Többszörösen díjazott, nemzetközi hírű magyarországi festőművész Lóránt János Demeter (1938); Ipolyságon élő, nemzetközileg elismert keramikus, Kutak Adrienn (1961); Milan Sokol (1952) – Krakkóban végzett grafikus, monumentalista, főiskolai pedagógus; Matuštík Munk Kyra (1959) – Budapesten végzett textilművész; Fero Mráz (1953) – zsolnai származású, Füleken élő karikaturista, pedagógus. Az emlékház fent ismertetett célkitűzése értelmében immár többüknek volt itt önálló kiállítása.

Ebből a sürgönystílusú fölsorolásból is látszik, milyen gazdag, változatos anyagot tár a látogatók elé a 2022-es év elejéig a Szabó Gyula Emlékház. Mindegyik alkotót barátság vagy mély tisztelet és nagyrabecsülés fűzte, illetve fűzi Szabó Gyulához, azaz emlékéhez. Életművük és sikereik tanúsítják a lelki rokonságot a losonci Mesterrel.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/50. számában.

 

Szabó Gyula Emlékház
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.