2020. április 9., 09:31

Háromemberes tárlatnyitó - KÉPEKKEL

Különleges kiállításmegnyitóra került sor a Párkányi Városi Múzeumban. A Nagyhéten mindössze három ember részvételével zajlott a megható megnyitó, Magyar György Keresztút terrakotta kisplasztikáiból, melyről a Párkányi Televízió tett közzé videót a youtube-csatornán.

Médialapozó
Amikor a képek még a mester műtermében készültek

Juhász Gyula a múzeum vezetője ismertette, a rendezvény a Csemadok Párkányi Alapszervezete és Érsekújvári Területi Választmánya szervezésében valósult meg a 35. Balassi Bálint Kulturális Napok keretében.

Az alkotóról szólva elmondta, Magyar György autodidakta szobrász a realista plasztikát műveli, anyaga a terrakotta. A közeli Szalkán született, de már negyven éve Párkányban él. Példaképe Nagy János szobrászművész, aki segített neki alkotói kiteljesedésében. Kocsis Ernő így írt róla: „Kisplasztikái a belső átélés atmoszféráját ragadják meg, s így átlépi az egyszerű realitás rögzítését.”
Jézus szenvedésének állomásait kerámiába öntötte

A kiállítást Fóthy Zoltán párkányi esperes nyitotta meg. Kifejtette, jelzésértékű, hogy a mű bemutatása pont ezekben a napokban történik, amikor beléptünk a Nagyhétbe. „A művész értékrendjében a humánum és az isteni világrend találkozik. Benne van az az empatikus látásmód is, amely minden hiteles művész sajátja. Megrendültséggel ábrázolja az örök Isten egyszülött Fiát, ahogy a teljes erőtlenség, a győzelem teljes kibontakozása lesz" - emelte ki méltatásában.  

A 14 stációhoz még egy dinamikus szobor is kapcsolódik, a mennybemenetel. Az alkotásokat a kamerával jártuk végig, és még így is beleborzongtunk a az ábrázolások mélységébe.

"Kívánom, hogy ez a műalkotás a jövőben méltó helyen legyen elhelyezve, ahol az isten dicsőítésének és imádásának inspiráló forrása lehet” – zárta beszédét Fóthy atya.

+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.