2021. szeptember 20., 07:45

Gáspár Péter – Gályarab emlékmű

A Bátorkeszin született Gáspár Péter szobrászművész októberben lesz 70 éves. Mint egyik méltatója írja: „joggal sorolható a legjelentősebb szlovákiai figuratív szobrászok közé”. 

Gáspár Péter: Gályarab emlékmű

Pozsonyban, Kassán, Komáromban, Búcson, Bátorkeszin, Dunaszerdahelyen megtalálható köztéri szobraiban az ártatlanul meghurcoltak szenvedése és a múlt jeles alakjai (Luxemburgi Zsigmond, Esterházy János, Bél Mátyás, Kálvin János, Márai Sándor) öltenek testet kőbe vésve, márványba faragva, bronzba öntve.

A reformáció 500. évfordulójára, 2017-ben készült el a Rimaszombatban felállított Gályarab-emlékmű, amely fekete, 1,5 méter magas, 2 méter széles talapzatú (41 református és 18 evangélikus lelkész nevével), rajta fehér márványból kifaragva Isten keze, amely négy összeláncolt protestáns lelkész gályarabot tart, utalva arra, hogy a hullámokból is kiemeli a szabadító Isten az ártatlanul meghurcoltakat. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/37. számában.

 
 
 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.