Földünk rétegei – Kutak Adrienn kiállítása Losoncon

Szvorák Emese 2019. szeptember 06., 09:54

A losonci Szabó Gyula Emlékházban nyílt meg Kutak Adrienn, ipolysági keramikusművész kiállítása, mely a Földünk rétegei címet viseli.

Fotó: Szvorák Emese

A megnyitón a művész pályáját és alkotásait Pálinkás Tibor, az ipolysági Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria vezetője, a kiállítás kurátora ismertette. Kutak Adrienn Ipolyságon élő és alkotó keramikusművész, aki rendszeresen jótékonykodik és részt vesz a város kulturális életének szervezésében.

„Nagyon fejlődőképes keramikusművész. Ha az ember figyelemmel kíséri kiállításait és képzőművészeti tevékenységét, akkor évről-évre újabb és újabb motívumokra, formákra, technikákra bukkanhat rá. Emellett rendkívül sokoldalú, hisz nem csak gyönyörű porcelán és kerámia alkotásokat készít, de például betonszobrokat is alkot” – nyilatkozta Pálinkás Tibor. 

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

Adrienn kedvence a raku technika, ezen belül is az olajos és amerikai raku.

„Ennek lényege, hogy nagyon magas, 900-1000 Celzius-fokos hőfokon égetik ki a kerámiát, és teljesen hétköznapi anyagokba rakják át a forró kemencéből, hűtés nélkül. Gyakorlatilag meggyullad a kerámia mellé helyezett anyag, és így képződnek olyan vegyi anyagok, melyek fantasztikus színeket varázsolnak a kerámia felületére” – magyarázta a kurátor.  

A művésznek eddig 13 országban több mint 93 kiállításon szerepeltek az alkotásai. Számos komoly díjat nyert el, itthon és külföldön egyaránt. 

Fotó: Szvorák Emese

 A Szabó Gyula Emlékházban látható néhány olyan műve, amellyel a párizsi Louvre-ban is szerepelt, illetve a Magyar Művészeti Akadémia díját elnyert rendkívüli alkotása is megtekinthető.

Utóbbi nemcsak a képzőművészeti értékével vívta ki a szakma elismerését, hanem az elkészítés technikájával is. Hiszen egy olyan nagyméretű kerámiáról van szó, amely köré kemencét kellett az alkotónak építenie.

Kutak Adrienn a kiállítás címével nem csak az alkotások alapanyagára, az agyag rétegeire utal, de a Földünk megóvására is figyelmeztet. Az alkotó legszívesebben karborundummal, kőagyaggal és porcelánnal dolgozik, és mindig újabb kihívások elé állítja magát. 

Képgalériánk:
Fotó: Szvorák Emese

 „2010-ben eljutottam Hódmezővásárhelyre, ahol a porcelánt és a samottot földolgozzák, magaségetik, ami 1350 Celzius-fokon történik. Az ottani anyagok megváltoztatták az alkotásaimhoz való hozzáállásomat. Most éppen a legújabb kihívás a lebegés ciklus, ahol mágnesek tartják össze a porcelándarabokat, és majd kinetikussá szeretném változtatni ezeket az alkotásokat” – nyilatkozta a művésznő.

A Földünk rétegei című tárlat október 5-ig látogatható, de Kutak Adrienn néhány alkotása a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria termeiben is látható.

0 HOZZÁSZÓLÁS