2020. július 3., 22:30

Foghíjasan, de kezdődik a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál

A Zsigárdi Kulturális Információs Központ szervezésében idén is megrendezésre kerül a Kárpát-medence szerte népszerű Kaszás Attila Kulturális Fesztivál. A szervezők azonban szomorúan közlik, a rangos néptánctábor – mely a fesztivál szerves részét képezi – idén elmarad, csak a kistérségi kézműves tábort és a verstábort tudják megszervezni.

Július 6-án, hétfőn kezdődik és augusztus 7-ig tart a mátyusföldi Zsigárdon a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál, mely idén is rendkívül gazdag programmal várja az érdeklődőket. A fesztivál a hagyományokhoz híven három táborból és azok záróestjeiből, a Pro Traditione-díj átadásának gálaestjéből áll. Idén azonban változtatni kellett.

Kiss László főszervező szomorúan mondta el portálunknak, a koronavírus miatt kialakult helyzet úgy diktálja, nem tudnak szállást biztosítani a táborlakóknak, így a Kárpát-medence egyik legismertebb, szeretett néptánc és népzene táborát nem tudják megtartani.

Idén a Gál Tamás és Kiss Szilvia által vezetett verstábor sem kínál bentlakásos lehetőséget. Kiss László szerint mind a szervezők, mind a táborozók számára nagy csalódás a néptánctábor elmaradása, de bíznak abban, hogy a kistérségi kézművestábor és a verstábor valamelyest kárpótolja az érdeklődőket.

A július 6-án kezdődő Kistérségi Kézműves Táborban öt napon keresztül különböző kézműves mesterségek képviselői adnak ízelítőt mesterségbeli tudásukról és sajátíttatnak el egy-egy fogást az érdeklődő gyermekekkel és felnőttekkel. A tábor rendezője, a Pro Traditione Zsigárd polgári társulás figyelmeztet, hogy a tábor résztvevői kötelesek betartani az érvényben lévő, a szlovákiai hatóságok által előirányzott járványügyi szabályokat.

zsigard_tabor1.jpg

A népszerű színművész-páros, Gál Tamás és Kiss Szilvia által vezetett Zsigárdi verstáborra augusztus 3-7. között kerül majd sor. A szakmai jellegű verstáborba tehetséges vagy érdeklődő versmondók és pedagógusaik jelentkezését várják. Külön képzésben részesül a diák és külön a pedagógus is. Kérik a résztvevőket, hogy József Attila egy költeményével érkezzenek, amelyet lehetőleg fejből kéne tudni. Alsó tagozatos gyermekeknek elég 1-2 versszak. A táborban egyéni foglalkozásokon kívül helyzetgyakorlatok, verselemzések, beszédtechnikai gyakorlatok is sorra kerülnek. A tábor zárórendezvénye József Attila költeményeiből összeállított irodalmi műsor lesz a táborlakók fellépésével.

zsigard_tabor2.jpg

A táborba jelentkezni lehet Kiss Lászlónál a 0915 777701 telefonszámon, és a kissova.maria57@gmail.com e-mail címen, valamint a Kulturális- Közösségi és Tájékoztató Központ, Zsigárd 925 83 85-ös postai címen. A foglalkozásokon való részvétel 5 euro/fő/nap, zsigárdi gyerekek részére ingyenes. Jelentkezési határidő: 2020. július 27. 

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.