2019. május 10., 13:49

Feld Lajos képei az Andrássy Képtárban

A Rozsnyói Bányászati Múzeum, Feld Lajos képeiből rendezett kiállítást a krasznahorkaváraljai Andrássy Képtárban.

Feld
Médialapozó
Fotó: Majoros Jácint

A kiállítás a Kassai modernek alkotócsoport egyik legkülönlegesebb tagjának műveiből mutat be válogatást. Feld Lajos élete során szívélyes, barátságos természetéről, valamint a pontos rajzolás, portrékészítés, Kassa szegleteinek és Kelet-Szlovákia vidéki tájainak megörökítése iránti lelkesedéséről volt ismert. Holokauszt túlélőként ismerik a mai napig is, gyakran az emberkísérleteket végző  dr. Mengele festőjének is nevezik.

"Feld Lajos nagyon híres, talán az egyik leghíresebb és legérdekesebb személyisége volt az ún. Kassai modernek csoportjának. Egy évet élt az auschwitzi koncentrációs táborban, ahol szintén festett, de nem a saját elképzelései alapján. Az ott tevékenykedő dr. Mengele utasításaira rajzolt, azonban azok a festmények, képek, amelyek ott születtek elvesztek, ill. nem tudni pontosan, hogy azokat dr. Mengele szökésekor vitte – e magával, vagy a német, és az orosz hadsereg szerezte meg őket. Ez egy további kutatást igényelne  elsősorban az orosz és német archívumokban, így felszínre kerülhetnének azok az infromációk, amelyek bizonyítják Feld auschwitzi munkásságát is" - mondta el Michal Štofa, a Kelet-Szlovákiai Galéria kurátora. 

Fotó:  Majoros Jácint

A lágerből szabadulva már az első napokon elindult Aranyidára, ahol a szénégetőket kezdte rajzolni, majd a juhászok közé ment, a sajtkészítést vitte papírra, mert az értelmes munkáról akart szólni, és dolgozott fokozott erővel – azért, hogy ne emlékezzen. Ezért kereste mindenütt, mindenben a szépet. Megörökítette a Szepesség legjellegzetesebb tájait, a Szádelői-völgyet, a Tornai-várat, és Krasznahorka várát.

"Krasznahorkaváralján a 70-es években járt majdnem minden éven, mindig nyáron,  magánszálláson volt elszállásolva, Mogyoróssi Margit néninél és nagyon sokan akik krasznahorkaiak, ilyen idősebbek, találkoztak vele, ahogy a kis ember jár a községben a székecskéjével meg a ceruzáival és keresi a helyeket a természetben, a mezőkön, a réteken, a patak mentén és a vár dombon, a krasznahorkai vár dombján, ahol nagyon sok képet rajzolt mindenféle oldalról ugye a várat megközelítve. Így a krasznahorkaiaknál is a község lakosainál is több ilyen kép van Feld Lajostól"- tudtuk meg Lázár Évától, a Bányászati Múzeum képzőművészeti részlegének vezetőjétől.

Feld Lajos műveiből 53 kép található az Andrássy Képtár kiállítótermében, amelyből kilenc a Rozsnyói Bányászati Múzeum tulajdona, a többi pedig a Kassai Kelet-Szlovákiai Galéria gyűjteményét képezik. Műveiből több alkotás található a Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeumában, de  londoni és amerikai galériákban is őriznek néhányat. A tárlat szeptember 29-ig látogatható, hétfő és kedd kivételével naponta, délután 13.00 órától 17.00 óráig.

Feld
+4 kép a galériában
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.