2023. augusztus 20., 14:06

Egy jó művészeti élményért akár a világ végére is

Nem fér kétség ahhoz, hogy egy jó művészeti élményért akár a világvégére is elmennék. Így történt ez a közelmúltban Rábatöttösön rendezett Borbély László képkiállításának megtekintésével, ahova felvidéki művészetpártolóként a vajdasági Bácskossuthfalváról 320 kilométert tettem meg.

Borbély László és Molnár Ilona
Borbély László és Molnár Ilona
Fotó: Molnár Ilona

Az élet fintorának is nevezhető, amikor majdnem egész Magyarországon átszelve jutottam el a Rába mellett megbúvó icike-picike magyarországi falu, Rábatöttös szülöttének, Borbély László festőművész, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria ny. tudományos főmunkatársának képkiállítására, Borbély László Rábatöttöstől az óceánig...című kiállításán a helyi Művelődési Házban teltházas közönség fogadta a látogatót.

Borbély László festménye

A festőművész széles ismeretségi körén kívül a régi ismerősök, barátok, rokonok, falubeliek, művészetpártolók alkották Borbély László szülőhelyén megrendezett első kiállításának látogatói közönségét.

A kiállítás megszervezésében nagy részt vállalt a festőművész felesége, Borbély-Ragány Gyöngyvér magyarszakos tanár és Annár István polgármester. Olajfestményein és pasztelljein elmúlt korok építészeti emlékeit, városképeit örökíti meg. Ódon kastélyok, katedrálisok tornyai, őrt álló sarok bástyák tárulnak elénk festői szépségű környezetben.
Borbély László festménye

Festői világa ünnepi hangvételű, hat évtizedes sajátos művészi útján, közel 30 önálló kiállításán nem tartozik semmilyen művészi irányzathoz. Művei sajátos szellemi szigetet alkotnak. Úti élményei, emlékképei élményszerű látnivalót tárnak elénk. Csodálatos, kifogástalan esztétikai érvényű vizuális élménnyel ajándékoznak meg festményei. A vizuális szépségre érzékeny voltomnál fogva, valamint a hozzám hasonló szemlélődő önkéntelenül is Borbély László kiállított festményei hatásának bűvkörébe kerül. A festmények látványmegragadása tökéletesen átjött a közönségnek. Elmondhatjuk, hogy egy kimondhatatlanul csodálatos művészeti élményben volt részünk Borbély László képkiállításán Rábatöttösön.

Aki azonban azt gondolná, hogy a művészeti szépségek, élmények tárháza tovább nem fokozható, nagyban téved. Ugyanis a nap ezzel nem ért véget.

Borbély László festménye

Tovább folytatódott a Szent Cecília templomban rendezett Ifj. Borbély László zongoraművész és Várföldi Anna hegedűművész hangversenyével. A műsoron Bach, Schubert, Liszt, Rachmaninov, Csajkovszkij, Bartók zongora-szóló, hegedű-szóló és zongora-szóló művei hangzottak Borbély László fia és menye előadásában. A művészeti élmény és siker nem maradt el a teltházas középkori templomban sem.

Leírhatatlan boldogsággal tölt el, hogy részese lehettem többedmagammal annak a csodának, szépségnek, amelyet zseniális tehetséggel megáldott Magyarországon élő Borbély művész család nyújtott Rábatöttösön 2023 augusztusában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.