2019. március 8., 09:09

Ég és föld között Kassán

Megnyitották Nuridsány Éva képzőművész Ég és föld között című kiállítását Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF galériájában.

img_3740.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

A csíkszeredai származású, Debrencenben élő, Holló László-díjas képzőművész különböző technikákban dolgozik, a 80-as évek végétől vegyes technikában, illetve a kilencvenes évektől tűzzománcban fedezi fel saját hangját. Kedvelt kifejezési eszköze még az akvarell, amelyet pályája első szakaszában gyakorta művelt, s még ma is vissza-visszatér hozzá. Nuridsány Éva a kassai kiállításra vegyes technikával készült alkotásokat és tűzzománc képekkel érkezett.

„Alkotásai első pillantásra absztraktként hatnak, űrbéli tájak tárulkoznak elénk, elhagyott ősi tengerpartok, homokdűnék, kozmikus rétek és rotyogó Földméhek. Nuridsány Éva festményei, tűzzománcai nem konkrét világot ábrázolnak. De ha felismerhető módon megjelenik egy-egy figura, az a valóságnak az alkotó képzeletén átszűrt képe, szimbolikus értelmű, önmagán túlmutató jelentése van. A színvilágával, formanyelvével és erőteljes dinamikájával eléri, hogy interpretációs lehetőségei majdhogynem korlátlanok. Munkáiból mindenki elképzelésének és életérzésének megfelelő, de mindenképpen pozitív művészi üzenetet olvashat ki a szemlélő” – fogalmazott a kiállítás megnyitóján Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Fotó:  Fábián Gergő

Nuridsány Éva köszönetet mondott azért, hogy meghívták ebbe a gyönyörű városba, amelyben most jár először. Mint mondta, reméli, hogy alkotásai tetszésre és megértésre találnak Kassán.

„Tárgyiasult világunkból elvágyódva keresem az ember helyét a mindinkább kitáguló és egyre rejtélyesebb, de fantáziával bejárható világban. Műveimben a fent: a világosság, a béke, a jó; a lent: a sötétség, a zűrzavar, a rossz; középen – a fent és a lent között – van az ember, akinek gyökerei a lentben vannak, de lelkében a fentre vágyik” – vall művészi hitvallásáról az alkotó.

Fotó:  Fábián Gergő

A tárlat április 2-ig tekinthető meg a Majel Rovás Központ FiguratiF galériájában, az Erzsébet utca 42. szám alatt.

Fotó:  Fábián Gergő

img_3740.jpg
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.