2022. augusztus 27., 12:23

Edgar Degas illusztrációi Losoncon

Salvador Dalí illusztrációsorozata után Edgar Degas impresszionista festő műveit is láthatja a közönség a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában. A kiállított illusztrációk Ludovic Halévy francia író és publicista „La Famille Cardinal” (A Cardinal család) c. könyvéhez készültek.

degas
Fotó: Németh Bozó Andrea

Az illusztrációk bepillantást engednek a párizsi társasági életbe, valamint a társadalmi ranglétrán felkapaszkodó balett-táncosnők és az őket irányító szüleik életének kulisszái mögé.

Németh Bozó Andrea, a kiállítás kurátora, az intézmény munkatársa a Magyar7-nek elmondta, ez az illusztrációsorozat az egyetlen olyan, amelyet Degas valaha is könyvhöz készített, soha nem illusztrált más irodalmi művet.

 – Akit érdekel a 19. század Franciaországának a világa és szereti a szatírát, humort, és a jó művészetet, annak feltétlen ajánlom a kiállítást. A tökéletes kivitelezésű fénynyomatok (heliogravure) valójában modern grafikai technológiával kinyomtatott rézmetszetek – könyvillusztrációk, amelyek Degas monotípiái alapján készültek. A monotípiák nagyrészt elvesztek. Ezek a nyomatok ugyan nincsenek külön szignálva, mivel szekundárisan és nagyobb példányszámban nyomtatták ki őket, de világszerte eredeti könyvillusztráció-nyomatként tartják számon, mint ahogy ez a sorozat is szerepel a világ több nagy múzeumának gyűjteményében.

A nógrádi intézmény 2018-ban vette fel a kapcsolatot az ART EXPO társasággal, amely a franciaországi Kesauri család gyűjteményéből mutat be világhírű művészektől alkotásokat, főként grafikai sorozatokat.

degas
Fotó:  Nógrádi Múzeum és Galéria

Céljuk, hogy vidéki városokban is elérhetővé tegyék világhírű alkotók munkáit, eredeti grafikai nyomatok segítségével. Mivel a grafikai nyomtatás valójában sokszorosító eljárás, így nyilvánvalóan olcsóbb, mint a festmény, pasztell vagy akár a rajz, amelyeket csak nagyobb múzeumok és galériák tudnak kiállítani állami támogatással, mivel a biztosítási összeg csillagászati.

Salvador Dalí illusztrációsorozatával indult az együttműködésünk, amelyet Dante Isteni színjátékához készített, és most négy év múltán Edgar Degas illusztrációsorozatával folytatódik.

Intézményünk azonban hangsúlyt helyez a régió művészeinek bemutatására is, sokuk alkotásai a gyűjteményben is szerepelnek. Időnként persze lehetőség nyílik kitekinteni a szűkebb régióból és bemutatni más alkotókat is – magyarázta a kurátor.

A Nógrádi Múzeum és Galéria több nógrádi festőművész alkotásával is büszkélkedhet. Szabó Gyula képei adják a gyűjtemény alapját, de Bacskai Béla, Fisher Ernő és Gyurkovits Ferenc művei is megtekinthetők itt. Két eredeti Csontváry-kép is szerepel az intézmény gyűjteményében. Idén Gyurkovits Ferenc, Cseh Lajos,  Molnár László Géza és Rudnay Gyula képeivel bővült a 25 000 tételes gyűjtemény. Évente 20 kiállítást szerveznek. Már hagyománynak számít az Akvarell Triennálé és a Nemzetközi Kerámia Szimpózium is. A látogatók a Degas illusztrációsorozat mellett jelenleg is megtekinthetik a 34. Nemzetközi Kerámia Szimpózium résztvevőinek alkotásait. Edgar Degas Tompa igazság című kiállítása október 15-ig látható Losoncon.             

Megjelent a Magyar7 2022/34. számában. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.