2019. szeptember 6., 11:30

Duncsák Attila és Fecsó Szilárd kiállítása Kassán

Megnyitották Duncsák Attila és Fecsó Szilárd közös, Ketten címet viselő kiállítását Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF galériájában.

_dsc2025.jpg
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergő

Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd felhívta a figyelmet arra, hogy Duncsák Attilának egy másik kiállítása is megtekinthető a Zempléni Fesztivál keretében Tokajban, Fecsó Szilárd alkotásait pedig nemrég láthattuk a Bástya Galériában.

„Szerencsére mindketten nagyon termékeny alkotók, így még ezt a termet is meg tudták tölteni műveikkel” – fogalmazott.

A tárlatot Szaszák György publicista nyitotta meg. Mint mondta, látni, megélni dolgokat mindnyájan képesek vagyunk, még értelmezni is, de kifejezni már kevésbé, ehhez ugyanis művészi adottság kell.

„Hogy a létezést, a világunkat és benne az embert miként látja Duncsák Attila és Fecsó Szilárd festőművész, erről most Önök is meggyőződhetnek, mert ezúttal az alkotásaiknak egy szűkebb keresztmetszete: rajzok, kollázsok, festmények formájában díszítik ezeket a falakat” – mondta, majd ismertette az alkotók élettörténetét és munkásságát.

A Fecsó Szilárd kezei alól kikerült alkotások sora igen gazdag. Most a rajzaiból, kollázsaiból és festményeiből kapunk ízelítőt, de tudni kell róla, hogy olykor szobrászkodik, agyagozik, máskor installációkat is készít.

Alkotásaira a konceptualista gondolkodásmód és a hagyományok összekapcsolása jellemző. Itt most a kollázsaira külön is felhívnám a figyelmüket, mert nekem elárulta, hogy ezek a megtérésének a fázisait mutatják be”

– jegyezte meg Szaszák György.

Duncsák Attiláról szólva kifejezte meggyőződését, hogy a kassai festészetben a Jakoby Gyulát követő időszakból őt tartja a legnagyobb egyéniségnek.

„A témáit a Zuhanó angyaltól a földi diktátorok tobzódó fölényeskedéséig – köztük az emberek mindennapi jellembeli szín-játszásait – jól megválasztott kifejező színkompozíciók alkalmazásával, olykor drámai módon, máskor – az ihlet milyenségétől függően – hol mély lírai érzékkel, hol együtt érző mosollyal festi meg. Teszi ezt úgy, hogy a figuralista festészet egy teljesen modern felfogású, kollázs technikára épülő lehetőségeit teremti meg, egyedi módon” – mondta.

Hozzátette, az alkotó önmagát mint a földi valóságunk e szétzilált állapotának szemlélőjét hol bohócként, hol valamilyen fúvós hangszerre támaszkodó alakként helyezi el alkotásaiban.

S ha az alaptörekvéseit kellene egy mondatban megfogalmazni, akkor azt mondhatnánk, hogy az egybemosódó idők történéseiből az emberbe költözött ördög és az angyal harcáról beszél, méghozzá remek képi szimfóniákat alkotva!”

– mutatott rá.

„Duncsák Attila és Fecsó Szilárd emlékezete ép. Az alkotásaik hitből, annak a sugallataiból születnek. Tudják, hogy Isten bennünk élő lelke késztet arra, hogy földi létünkben folytassuk a teremtést és a harcot a gonosz ellen. Ők az itt kiállított alkotásaikkal valójában ezt teszik. Álljanak majd meg előttük, mélyedjenek el a látottakban, mert kihez-kihez szólóan más-más üzenetük is lehet!” – mondta Szaszák György.

A kiállítás október 1-jéig tekinthető meg a kassai MaJel Rovás Központban, az Erzsébet u. 42. szám alatt.

_dsc2025.jpg
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.