2021. november 17., 14:33

Duna menti művészet - KÉPEKKEL

Ezzel a címmel nyílt kiállítás november 16-án a Párkányi Városi Múzeumban. A Pro Culture Pakan civil szervezet ötéves művészeti tevékenységének bemutatása mellett két alkotóművész - Gerstner István és A. Bak Péter munkáiból is ízelítőt kaptunk.

1-duna-mnenti-muveszet.jpg
Fotó: Bokor Klára
Juhász Gyula a Párkányi Városi Múzeum vezetője és A. Bak Péter festőművész

Mivel Gaál Ida művészettörténész a rosszabbodó járványhelyzet miatt személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen, tárlatnyitó beszédét Gerstner Ákos, Gerstner István fia, a Pro Culture Parkan elnöke tolmácsolta.

Góra Zoltán és Codner Carlington
Fotó:  Bokor Klára
A rendezvényen közreműködtek a Papp Katalin Magán Zeneiskola tanárai Góra Zoltán és Codner Carlington

A művészettörténész hangsúlyozta, Gerstner István, ismert párkányi festőművész képeinek kiállításával szomorú évfordulóra emlékezünk, hiszen már öt év telt el azóta, hogy eltávozott körünkből. Viszont a művészeknek megadatott az a kiváltság, hogy itt maradnak műveik, amely által továbbra is jelen vannak életünkben.

Gerstner István egész művészi pályafutása alatt hű maradt a realista ábrázolásmódhoz. Érzékeny szemével meglátta, és tehetsége, mesterségbeli tudása által pedig láttatta a természet számtalan csodáját”

– emelte ki megnyitó beszédében Gaál Ida.

Duna menti művészet
Fotó:  Bokor Klára
A Pro Culture Parkan tevékenységéről

A másik bemutatkozó A. Bak Péter lábatlani festőművész, a helyi nyári művésztelep megalapítója, vezetője és szervezője. Kisgyermek kora óta művészek közt élt, így nem csoda, hogy maga is a művészeti pályát választotta. Főleg tájképeket, nagyméretű csendéleteket, figurális kompozíciókat és portrét fest. „Sokat bízok a képzeletemre. Festészetemben a látvány, a látomás és a képzelet egyenrangú szerepet játszik” – vallja munkásságáról.

Gerstner Ákos
Fotó:  Bokor Klára
Gerstner Ákos a Pro Culture Parkan elnöke

Gerstner Ákos a Pro Culture Parkan elnöke kifejtette, civil szervezetük a regionális és kortárs művészetet támogatja, valamint felkarolja az ifjú tehetségeket. Táborokat, alkotóműhelyeket szerveznek gyerekeknek, fiataloknak, emellett helytörténeti és művészettel foglalkozó könyveket is kiadnak. Nemrég jelentettek meg Párkányról egy helytörténeti, turisztikai monográfiát. Természetesen kiállítások szervezésében is aktív szerepet vállalnak - erről a munkáról tanúskodnak a vitrinek anyagai. 

A rendezvényen megemlékeztek még a napokban elhunyt autodidakta képzőművészről Gróf Lajosról, aki sosem szakadt el az otthoni tájtól, Muzslától, a szülőfalujától. Földi pályafutása véget ér, de érzékeny lelkivilága művei által köztünk él tovább.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.