2018. október 29., 18:07

Bővült a Madách-kastély állandó kiállítása

2018 októberében a Madách Imre Irodalmi Napok rendezvénysorozatának egyik programpontjaként nyitották meg az alsósztregovai Madách-kastély alagsorában berendezett, A magyar függetlenségért 1848-49 című időszakos kiállítást, amely idén áprilisban még a Pozsonyi Magyar Intézetben vendégeskedett.

Madách-kastély
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A szemlélődő – a forradalom történetét bemutató grafikai lapokat végigböngészve – megismerkedhet a honvéd tüzérséggel, a szabadcsapatokkal, a külföldi légiókkal és a magyar emigráció tagjaival, továbbá informálódhat Budavár bevételének részleteiről, a fegyverletétel körülményeiről és a megtorlás időszakáról is, sőt – a Madách család történetén keresztül – a szabadságharc mindennapjai is kirajzolódnak a múzeumlátogató előtt.

Madách Imre Nógrád vármegye élelmezési főbiztosaként a szabadságharc idején komoly szerepet játszott a megyében toborzott 1200 nemzetőr felfegyverzésében, de részt vállalt az ún. nógrádi gerillacsapatok létrehozásában is. Ezek az alakulatok a világosi fegyverletétel után még másfél hónapig harcoltak, majd helyzetük kilátástalanná válásakor fegyvereiket elrejtették – többek között az alsósztregovai Madách-kastélyban.

A harcok alatt a Madách családot súlyos veszteségek érték. A költő Erdélybe menekülő testvérét, Máriát román felkelők lelőtték, unokaöccsét pedig puskatussal agyonverték. Legkisebb öccse, Pál is 1849-ben halt meg a kormány futáraként. A tragédia szerzőjétől először vagyonát kobozták el, majd 1852-ben be is börtönözték.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának és a budapesti Hadtörténeti Intézetnek és Múzeumnak a közös – az 1964-től Madách-múzeumként működő rokokó-klasszicista stílusú, barokk szöglettornyokkal ékesített kastélyban elhelyezett – tárlata (keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között) 2019 októberéig tekinthető meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.