2021. december 24., 13:50

Bodrogközi fafaragó betleheme a Millenáris Parkban

„Ime, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immánuélnek neveznek – ami azt jelenti: Velünk az Isten.“ (Mt 1,23)

Millenáris-Trella Erik
Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Tavaly írta ki a Hungarofest Nonprofit Kft. a Magyarország legszebb Betleheme c. pályázatot, melyre határon innen és túl bárki benevezhetett fából faragott betlehemi alkotásával. A felső-bodrogközi Szomotoron élő és alkotó Trella Erik fafaragó úgy gondolta,  megméretteti magát az ajaki római katolikus plébánia számára tervezett betlehemével.  Ez volt az első magyarországi felkérés hasonló alkotásra.  Arra gondolt, a pályaművében  egybefűzi ezt az új alkotását az előző évek során már elkészített felső-bodrogközi és egy Ung-vidéki betlehemével. Igy született meg a határon átívelő Betlehemi útvonal térképe.  

Betlehemi út térképe
a Betlehemi út jelenleg aktuális térképe
Fotó:  Trella Erik archívuma

A hat felső-bodrogközi és egy Ung-vidéki betlehemes alkotásához társult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajak római katolikus plébánia udvarán 2020. harmadik vasárnapján felállított és megáldott betleheme is, ami a pályázat különdíjas alkotása lett. A Betlehemi út célja felhívni az emberek figyelmét a karácsony igazi értelmére és a megváltó Jézus Krisztus születésére. Minden bizonnyal idővel majd újabb települések is felkerülnek a térképre. Az útvonalat végigjárva egyazon alkotóművész azonos témában megszületett alkotásait –a Betlehemeket megtekintve, megváltónk születését különböző megjelenítésekben érezhetik át. 

Az idén advent egy részében szintén Ajakon csodálhatták meg a látogatók a pályázat különdíjas alkotását. December 18-ától viszont Budapesten is láthatják, mert áthelyezték a Millenáris Parkba. Aki finomságokat keres a Magyar Ízek Utcájában, nem kerülheti el. Az ajakiaknak persze hiányzik a betlehemük, de egyben örülnek is, hogy a tőlük pár hétig, 2022. január 6-ig  távol levő Szent Családot  több ezer ember a magyar fővárosban is láthatja. Nem tudni, a szervezők vajon milyen megfontolásból döntöttek épp ezen alkotás mellett, de elképzelhető, hogy az alkotó praktikusan kigondolt koncepcióját is értékelték. Eriknek ez az alkotása az egyedüli könnyen mozgatható, mobilis betleheme.

Millenáris-Trella Erik
Fotó:  MTI/Máthé Zoltán

Az alkotó meghatódott, hogy ilyen megtiszteltetés érte. A budapesti kompozíciót az ajaki betlehem alakjain kívül pár saját szobrával egészítette ki. Kölcsönkérte 2 felső-bodrogközi betleheme egy-egy alakját –az őrangyalt Nagytárkányból, a térdeplő pásztort Borsiból. Ahogy portálunknak elárulta, pár órát töltött csak a budapesti helyszínen, de lenyűgöző élmény volt  számára azt látni, hogy az angyalt formáló székben mindig ült valaki. Gyerek, felnőtt egyaránt szívesen megörökítette egy fotó erejéig az ünnepi pillanatot.

Millenáris-Trella Erik
az angyalt formáló szék szinte mindig foglalt volt
Fotó:  Trella Erik archívuma

Azt is elárulta még, hogy minden egyes újabb betlehemi felkéréskor külön kihívás számára Jézus születésének megörökítése. A téma adott, változatlan, ő viszont igyekszik minden egyes alkalommal egy picit más vonást, pozíciót, méretet találni az alakoknak és természetesen az éppen meglévő, faragásra alkalmas fa színe is változatossá teszi a végeredményt. Megesik, hogy kezdetben valamelyik betlehemében épp csak a megszülető megváltó és szülei vannak, idővel pedig a szoboregyüttes bővül. Igy volt ez a perbenyiki görögkatolikus templom kertjében már meglévő betlehemével is – a három királyok, a pásztor és a szeráf angyal az idén került az alkotásba.

Millenáris-Trella Erik
a perbenyiki betlehem részlete
Fotó:  Molnár Gabriella

Az életnagyságú kültéri betlehemeken kívül kisebb méretű, beltéri, Jézus születés-ábrázolásokat is készített már Trella Erik - például a királyhelmeci és a szirénfalvai görögkatolikus templomok számára. 

Millenáris-Trella Erik
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.