2018. augusztus 10., 08:27

Ahol az idő máshogy telik - kortárs képzőművészek tárlata Dunaszerdahelyen

Augusztus 9-én került sor a KOMP Kortárs Művészeti Panoráma kiállításának ünnepélyes megnyitójára a Csallóközi Múzeum képcsarnokában. A tartalmilag és formailag is nagyon színes tárlat tizenhat képzőművész alkotásaiból nyújt ízelítőt. A nemzetközi képzőművészeti kiállítássorozat 2018-as helyszínei Mosonmagyaróvár, Somorja, Dunaszerdahely és Győr. A tárlat Dunaszerdahelyen szeptember 1-ig tekinthető meg.

KOMP Kortárs Művészeti Panoráma
Galéria
+25 kép a galériában
Fotó: Szabados Kati

Az alkotások a Csallóközi Múzeum felújított, klimatizált pavilonjában kaptak helyet. A megnyitó elején az ünnepélyességet, a látogatók elmélyülését fokozta két kiállító művész, Miro Gábriš és Žužana Benkova performansza, akik bebizonyították, hogy nem csupán a vászon és a színek mesterei. Előadásukban a didgeridoo rejtelmesen szép dallamai és a samándobok lüktetése megidézte a külső és a belső világ egymás melletti zsongását majd egymásba fordulását, megteremtve így egy időn kívüli harmóniát. A produkció lenyűgözte a jelenlévőket és kitűnő milliőt biztosított a képzőművészeti élmény befogadására. Az előadók bemutatójukat a nemrégiben elhunyt Almási Róbert egyházkarcsai festőtársuk emlékének szentelték. 

Az előadás után Dunaszerdahely alpolgármestere, A. Szabó László köszöntötte az egybegyűlteket, aki maga is megvillantotta művészi vénáját és a KOMP, valamint az összegyűlt díszes kompánia tiszteletére egy szójátékokkal sziporkázó szöveget komponált. „Nem vagyok kompetens, hogy szakmailag értékeljem a kompozíciókat és nem szeretnék komparatív elemzésekbe bocsátkozni, de ha körülnézünk, akkor első látásra megállapítható, hogy nem a kényszer szülte ezt az összeállítást. Annak egyes komponensei, legyenek festmények, fotók, kisplasztikák vagy akár ékszerek, mind-mind kompatibilisek a KOMP eszméivel. Úgy is mondhatnánk, hogy egy kompakt, tömény válogatás tárul elénk, melyben megnyilvánul minden művész eredetisége.“

„Az idő nem pénz – az idő élet“

Ezt a német költőtől, Ernst Ferstl-től vett idézetet a KOMP kiállítási katalógusának első lapján olvashatjuk, mint a kuratóriumi köszöntő zárógondolatát. Ebből a filozófiai megközelítésből indult ki beszédében a köszöntő után Lacza Tihamér tudománytörténész, publicista. Szerinte inkább azt mondhatnánk, hogy a művészet egyenlő az élettel. Megnyitójában sorra bemutatta a kiállító művészek alkotásait. Elsőként a tragikus hirtelenséggel elhunyt Almási Róbertre emlékezett. Lacza Tihamér elmondta, hogy a csallóközi festő fizikailag már nem lehet közöttünk, de művei, mint életének lenyomatai itt vannak, tanúbizonyságát adják annak, hogy ő az idővel is jól gazdálkodott.

Ahány művész, annyi stílus

A tárlaton festmények, üvegfestmények, plasztikák, fotók érdekes, színes kavalkádja köti le a közönség figyelmét. Mindegyik egyedi alkotás, magukon viselik alkotójuk stílusjegyeit. Ennek az írásnak nem célja az egyes művek elemzése, részletes bemutatása. Sokkal inkább egy ajánlat, egy ötlet azoknak, akik igényes szórakozásra vágynak. Azoknak, akiknek kedvük van elmélyedni egy-egy mű részleteiben, akik megengedik, hogy egy-egy művészi alkotás hatása felidézze lelkükben az emlékeket és megszólítsa a szépet, a harmóniát. Egy ajánlat azoknak, akik nem félnek egy kicsit kilépni rohanó világuk körforgásából egy olyan helyre, ahol az idő máshogy telik.

A KOMP kiállításán Almási Róbert, Žužana Benkova, Borbély Károly, Borbély Máté, Csizmadia István, Füredi Kornél, Juhász Tibor, Kovács Csonga Anikó, Lebó Ferenc, Lipcsey György, Miro Gábriš, M. Tóth Judit, Simon Anikó, Sipeki Zoltán, Uzsák Zoltán és Varga Gyögy alkotásait tekinthetik meg a látogatók.

Fotó:  Szabados Kati

KOMP Kortárs Művészeti Panoráma
Galéria
+25 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.