2020. november 3., 08:22

A téma az utcán hever

A dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban nem mindennapi jelleggel készült kiállítás. Borbély Jolán, pozsonyeperjesi kézműves műveiből álló képkiállítást szerveztek a könyvtár munkatársai. A tárlatnak azonban – a járványra vonatkozó szabályok miatt – nem volt megnyitója, s mivel a könyvtár jelenleg is zárva tart, mindenképp meghosszabbítják a kiállítást a nagyközönség számára. Borbély Jolán Ausztriában keresi meg a mindennapi betevőt, de szakított időt a beszélgetésre. Kérdeztük őt az alkotásairól, a művészet öröméről és jövőbeli terveiről is.

Fotó: Reczai Lilla

Mióta foglalkozik képzőművészettel?

Gyermekkoromat és kisiskolás éveimet Pozsonyeperjesen töltöttem. Szüleim és akkori tanítóim elmondása szerint szerettem rajzolni. Mikor első osztályos voltam, egyik rajzom első helyezést ért el az iskolák közti versenyben. Személy szerint ebből az időszakból annyira emlékszem, hogy gyakran kaptam dicséretet rajzaimra, ami persze ösztönzően hatott rám.

Kiállítás-Csallóközi Könyvtár
Fotó:  Reczai Lilla

Hobbiból él ennek a tevékenységnek?

Mivel még aktívan dolgozom, a rajzolást és festegetést jelenleg hobbi szinten gyakorlom. Amint tehetem, szabad időmben szívesen rajzolom, vagy festem meg elképzelt ötleteimet. Sajnos az idő az, ami határokat szab olykor az alkotásnak.

Milyen technikákkal készült műveket láthat az érdeklődő a kiállításon?

A különböző anyagok, technikák használata nem véletlenszerű. Az elmúlt években több képzőművészeti tanfolyamon, kurzuson vettem részt, ahol megismerhettem és kipróbálhattam más-más technikát is. Például az akrillal való festést, a selyemfestést, az üvegfestést, a rongyszobrászatot Paverpol technikával. Nagyon érdekelt, hogyan tudnék a színes homokból, vagy apró üvegtörmelékből, élő mohából szépet kreálni. A tárlaton próbáltam mindezekből a technikákból egy-egy képet bemutatni.

Kiállítás-Csallóközi Könyvtár
Fotó:  Reczai Lilla

Honnan jön az inspiráció?

Minden, ami körülvesz, inspirál engem. Mondják: ,,a téma az utcán hever“, néha a szó szoros értelmében így is van. Számtalan inspirációt kapok, mivel szeretem a szépet, az ötletes dolgokat hamar észreveszem.

Barátságban vagyok a természettel, a növényekkel, az állatokkal. Számtalanszor rácsodálkozom egy virágra, annak szirmára, egy falevélre, a fa lombjára, vagy akár egy kis kődarabra, ami a lábam előtt hever. Csodálattal bámulom a tiszta égbolton haladó habos-babos felhőket és azok alkotta formákat.

Inspirálva hat rám az a sokrétű szép és ötletes kézimunka, amelyekkel az interneten, az üzletekben, vagy az embereknél látok. Előfordul, hogy megfog egy minta az abroszon, vagy az asztali papírszalvétán. Sokszori dilemmám, hogy melyik inspirációt valósítsam meg, a tevékenységre szánt kevés idő alatt. Néha úgy érzem, hogy reggeltől estig tudnám csinálni, annyi mindent meg szeretnék valósítani.

Mi motiválja Önt az alkotás során?

Bármely alkotásomat hosszas és precíz előkészület előz meg, amely alatt már ráhangolódok a tevékenységre. Szinte elengedhetetlen, hogy valami halk, nyugtató, számomra kellemes relaxáló zene szóljon a háttérben.

Elmélyülve az alkotásban arra gondolok, milyen örömet szerez majd az embereknek akik látni fogják, vagy az adott tárgy későbbi tulajdonosának.

Motiválóan hatnak rám és boldogsággal töltenek el olyan pozitív gondolatok, hogy más embereknek is örömet tudok szerezni az alkotásaimmal. Minden művem örömmel és szeretettel készül.

Kiállítás-Csallóközi Könyvtár
Fotó:  Reczai Lilla

A vírushelyzet miatt kellett mellőzni a tárlatmegnyitót?

Valójában igen, nagyban közrejátszott e kivételes helyzet. Maga a kiállítás is húzódott, odázódott egy kis ideig. A megnyitó elmaradt, de a képeket meg lehetett tekinteni, a rendeletek betartása mellett. Sajnos két hét után a kiállítás nem meghatározott időre teljesen zárva van, viszont amint feloldódik a tilalom, újra két hét áll majd rendelkezésre az érdeklődők számára.

Milyen jövőbeli tervekkel készül a vírus után?

Optimista vagyok, bízom benne, hogy a közeljövőben megtanulunk élni a vírussal, vagy leküzdjük azt teljesen.

A terveimet már régebb óta dédelgetem. Mindezt, amit én eddig megtanultam, elsajátítottam, szeretném megtanítani, átadni másoknak is, örömet szerezni ezzel gyermeknek, felnőttnek egyaránt kis csoportos találkozók, kurzusok formájában. Ez az, amivel foglalkozni szeretnék a közeljövőben.

Kiállítás-Csallóközi Könyvtár
Fotó:  Reczai Lilla
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.