2021. június 25., 20:45

A szecesszió világnapja alkalmából nyílt kiállítás Pozsonyban

A szecesszió világnapja alkalmából a Pozsonyi Városi Múzeum egy izgalmas válogatást készített a gyűjteményében található, szecessziós stílusban készült műtárgyakból, amelyek az Apponyi palotában kialakított Korabeli Enteriőrök Múzeumában tekinthetők meg.

szecesszio_kiallitas9_ra
Fotó: Radi Anita

A Belle Époque, avagy Szép korszak képzőművészetének a szecesszió volt egyik jellegzetes irányzata. A Pozsonyi Városi Múzeum „Mindennapok szépsége” (Krása každodennosti/Beauty for Everyday Life) című kiállításának keretében a múzeum gyűjteményében található, szecesszió jegyeit hordozó műtárgyak kerülnek bemutatásra. 

A tárlat a szecesszió világnapja alkalmából nyílt meg, amelyet a budapesti Iparművészeti Múzeum kezdeményezésére, 2013 óta minden év júniusában ünnepelnek. A világnap a szecesszió nagymesterei - a katalán Antoni Gaudí és Lechner Ödön építészek halálának évfordulójához kapcsolódik.

A történelmi Pozsony építészetében a szecesszió szerényebb formában és bizonyos késéssel jelenik meg. Lechner Ödön tervei alapján készült például a Grössling utcai Főgimnázium, illetve a Szent Erzsébetnek szentelt Kék templom épülete Pozsonyban.  

szecesszio_kiallitas13_ra
Fotó:  Radi Anita

A szecesszió művészete a Szép korszak korabeli hangulatát és szellemét tükrözi, amely fontos történelmi mérföldkőnek minősül. Az iparosítás és az urbanizáció eredményeként Európa jelentős változásokon ment keresztül.

Ez a kor a nagy társadalmi és gazdasági változások időszaka, amelyet az agrártársadalom modern ipari társadalommá való átalakítása jellemmez, amikor az emberek életére számos új találmány és technikai újdonság lett hatással.

Ezekhez a nagy változásokhoz ugyanakkor ellentmondásos életérzések is társultak: egyrészt kialakult egy bizonyos eufória, másrészt nagymértékű bizonytalanság és a jövőtől való félelem is úrrá lett sokakon. A szecesszió művészete erre a korhangulatra reagált, mégpedig azzal, hogy a természetben igyekezett inspirációt keresni.

szecesszio_kiallitas8_ra
Fotó:  Radi Anita

A szecesszió főbb jellemzői a növény- és az állatvilág ihlette nagymértékű stilizálás, a hullámzó ornamentika, az élénk színek alkalmazása, de a kor művészetében az ember is fontos szerephez jut, különös tekintettel a nőre mint motívumra.

A szecesszió világnapjának idei fő témája az állatmotívumok lettek. A művészeket ugyanis lenyűgözték az állatok elegáns vonalai, szokatlan formái, magasztos mozdulatai, avagy különleges színei.

Ebben az időszakban fontos szerepet kapott az állatokkal kapcsolatos szimbolika is a képzőművészetben, több esetben összefüggéseket lehet felfedezni a távol-keleti, főként a japán művészettel.  

szecesszio_kiallitas5_ra
Fotó:  Radi Anita

A Pozsonyi Városi Múzeum tárlatának központjában a dekoratív és iparművészeti alkotások állnak.

Elsősorban olyan szecessziós jegyeket hordozó műtárgyak kerülnek bemutatásra a múzeum gyűjteményéből, amelyek pozsonyi családoktól származnak: különböző bútorok, órák, kerámiák, porcelán, továbbá üveg-, ezüst- és fémtárgyak, valamint ruházati kiegészítők. A kiállított értékes műtárgyak segítségével betekintést kaphatunk őseink életébe a századforduló idején, illetve a szecesszió szellemiségének megjelenésébe a pozsonyi polgári lakáskultúra terén.

A pozsonyi polgárházak enteriőrjében különböző típusú és anyagú szecessziós használati és dekorációs tárgyak jelennek meg akkoriban, de szecessziós motívumokkal a korabeli képeslapokon, reklámplakátokon, vagy más régi nyomtatványokon is találkozhatunk.

szecesszio_kiallitas4_ra
Az Apponyi palota kiállítótermei.
Fotó:  Radi Anita
szecesszio_kiallitas1_ra
Fotó:  Radi Anita
szecesszio_kiallitas3_ra
Fotó:  Radi Anita
szecesszio_kiallitas7_ra
Fotó:  Radi Anita
szecesszio_kiallitas10_ra
Fotó:  Radi Anita
szecesszio_kiallitas11_ra
Fotó:  Radi Anita
szecesszio_kiallitas12_ra
Fotó:  Radi Anita
szecesszio_kiallitas2_ra
Bécsi szecesszió stílusban készült kanapé.
Fotó:  Radi Anita
szecesszio_kiallitas6_ra
Tányérok növény- és állatmotívumokkal.
Fotó:  Radi Anita

A Pozsonyi Városi Múzeum „Mindennapok szépsége” című kiállítása 2021. október 31-ig tekinthető meg az Apponyi palotában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.