2023. november 21., 14:09

A lélek üvegtársai

Különlegesen törékeny, áttetsző és szép anyag működését mutatja be a Galántai Honismereti Múzeum. Két magyarországi, ifjú művésznő állítja ki üvegalkotásait. A múzeum saját üvegtárgyaival egészíti ki az izgalmas tárlatot. A látogatók gondolatban visszarepülhetnek az időben, és újra a régi idők vitrineinél és asztalainál találhatják magukat.

Üvegtársak
Galéria
+3 kép a galériában
Dimény Luca és Molnár Zsuzsa Lili állít ki a Galántai Honismereti Múzeumban
Fotó: Szomolai Andrea

Két fiatal magyar üvegművész, Dimény Luca és Molnár Zsuzsa Lili állítanak ki a Galántai Honismereti Múzeumban. Az üvegplasztikákat, művészeti munkákat a múzeum saját, használati üvegtárgyaival egészíti ki. A múzeumi üvegtárgyakat, régi kristályvázákat meglátva sok látogató kiáltott fel csodálkozva: ilyeneket még a nagymama vitrinjében is láttunk, ilyen készlet nálunk is volt otthon régen.

A modern üvegmunkák tehát teljesen jól megférnek a régi, retro üvegtárgyak mellett. Az új tárlat címe Üvegtársak. A kiállítás 2024. március 15-ig látható.

A tárlat megnyitóján a galántai zeneiskola tanárai adtak elő zenei műveket, a tárlatot a múzeum régésze, Horváth Szép Beáta mutatta be, felelőse Takács Mihály a múzeum igazgatója. A kiállításon a látogatók olyan kisplasztikákkal és képekkel találkozhatnak, melyek által az alkotók ízelítőt adnak az üveg megmunkálási módjaiból.

A muzeológusok olyan kísérőrendezvényeket szerveznek a kiállítás ideje alatt, amelyek az
Az üveg, mint anyag az épített és a tárgyi világunkban a mindennapjaink szerves része.

Ma az ipari termelés, a gyártás technológiák óriási mennyiségű, magas minőségű funkcionális üveget biztosítanak számunkra. A technológiai lehetőségek gazdagsága, pl.: a fúvott, öntött, rogyasztott, rétegelt, csiszolt, stb. üvegek az ipari, gyakran már szinte teljesen automatizált termelésben és az egyedi, kézműves megmunkálásban egyaránt rendelkezésre áll. A kiállításon látható műtárgyak több technológiai lehetőséget is reprezentálnak.

Az üveg talán legfontosabb, egyedi tulajdonsága a formálhatósága, keménysége és tartóssága mellett a fényáteresztő képessége. Ez az a tulajdonság, ami értő kezekben különösen alkalmassá teszi az egyéni gondolatok, finom árnyalatok, személyes vallomások kifejezésére, műtárgyak, üveg plasztikák létrehozására. Az üveg egyéni, kézműves megmunkálása, a fény szerepével együtt a művészi kifejezés szolgálatába állítható. Azonban a technológia, bármilyen időigényes, vagy briliáns is legyen, önmagában nem eredményez műtárgyat, ahhoz kell még valami nagyon fontos – a művész személyisége, mondanivalója, a lehető legtisztábban megfogalmazva.
Üvegtársak
Dimény Luca és Molnár Zsuzsa Lili állít ki a Galántai Honismereti Múzeumban
Fotó:  Szomolai Andrea
“Az „üvegtársak”

– Luca és Zsuzsa különböző, autonóm személyiségek, önálló alkotók, különböző formavilággal. Ha különbségeket keresünk közöttük, akkor találhatunk az alkotói pályára vezető úttól, a családi háttéren keresztül, az érdeklődési területig, több dolgot is” - tette hozzá laudációjában Lipovics János iparművész és szobrász, akit a két lány kért fel a kiállításuk megnyitására.

Luca érdeklődési területe, célja az üveg művészeti alkalmazása az építészetben részben családi indíttatás, hiszen édesapja, Dimény Gábor kiváló építész, míg Zsuzsa számára a személyes sors, az önvallomások, az emberi kapcsolatok pszichológiája jelölte ki a művészi alkotás egyik meghatározó irányát – és tegyük hozzá, nemzetközi sikereit.

Luca és Zsuzsa elárulták, számukra az üveggel való munka nagyon menő, leginkább azt szeretik, amikor a formázatlan anyagból kikerkedik a kezük alól egy szép munka. Bár a műhelymunka leginkább magányos elfoglaltság, ők sokszor dolgoznak közösen, ami nagyon jó érzéssel tölti el őket.

Végső soron mindketten ugyanarról beszélnek: Rólunk, az Emberről. Nekünk, önmagukból adva, hitelesen. Szakmailag is klasszikus műveltséggel, modern formában, kortalan eleganciával, elkötelezett, türelmes munkával szólnak hozzánk. Mindez erős kontrasztban áll korunk „aktuális” jelenségeivel – a művészeti jelenségekkel is, nem is szólva a társadalmi- és világ jelenségekkel.Luca és Zsuzsa induló munkássága reményt ad abban is, hogy nem veszett még el az igény a klasszikus értékekre, vannak fiatal alkotók, akik a tradíciókra építve tudnak új, aktuális, kortárs művészetet teremteni.

Üvegtársak
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.