2019. október 9., 20:02

A kommunizmus éveit és bukását mutatja be a Rozsnyói Bányászati Múzeum tárlata

A bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmából Mi volt 1989 előtt? címmel kiállítás nyílik 2019. november 17-én a Rozsnyói Bányászati Múzeumban.

cbp1989.jpg

A bársonyos forradalom 30. évfordulójáról november és december folyamán Kassa megye kulturális intézményeiben rendezvénysorozattal emlékeznek meg, amely Bársonyos – 30 évvel később címen fut. Ennek a sorozatnak a részét képezni a Rozsnyói Bányászati Múzeum kiállítása is, amely a Mi volt 1989 előtt? címet kapta, s amelynek fővédnöke Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

A tárlat a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában lesz látható 2019. november 17. és 2020. február 10. között. Ez alatt az idő alatt a múzeum munkatársai több kísérőprogrammal is készülnek, például november 15-én emléknapot tartanak a forradalom kapcsán, illetve a már hagyományosnak mondható múzeumi-pedagógiai programok is várják majd a legkisebbeket.

A kiállítás a Csehszlovák Kommunista Párt 1948-as hatalomra kerülésétől az 1989-es rendszerváltásig terjedő időszakot öleli fel. A bársonyos forradalom közelgő harmincadik évfordulója kapcsán a tárlat nemcsak magukat a novemberi eseményeket dokumentálja, hanem más fontos történelmi pillanatokat is, mint például a Varsói Szerződés országai hadseregeinek bevonulását Rozsnyóra 1968 augusztusában.

„A kiállítás három egységből épül fel, az első az utópisztikus kommunista ideológiát hozza közelebb a látogatók számra, akik a másodikban a kommunizmus alatti mindennapi élettel ismerkedhetnek meg. A harmadik egység az Elnyomástól a szabadság felé címet kapta, s amely a korszak legfontosabb eseményeit dokumentálja, mint az 1968-as megszállás vagy maga a bársonyos forradalom” – magyarázta Horváth Pál, a kiállítás kurátora.

A látogatók megtekinthetik majd egyebek mellett Lenin mellszobrát, az 1917-es októberi orosz forradalomban egyik jelképévé vált Aurora cirkáló makettjét, katonai egyenruhákat, különböző fényképeket és a korszak használati tárgyait.

A kiállítás megnyitóját 2019.október 17-én, 15.30 órakor tartják a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában, a Bányászok tere 25. szám alatt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.