2019. január 6., 15:40

A kastély nélküli grófnő április végéig Betlérben

Andrássy Olgyay Elisabeth életútját mutatja be a betléri kastélyban berendezett, A kastély nélküli grófnő címet viselő tárlat, amely április 30-ig tekinthető meg.

bet01.jpg
Fotó: TASR

A kiállítás a grófnő lánya, Joy Olgyay nagyvonalú adományainak köszönhetően valósulhatott meg.

„A grófnő története egyike annak a számos szomorú sorsnak, amely az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásától a kommunista rendszer bukásáig tartó időszakban családok ezreinek jutott osztályrészül” – mutatott rá Judita Krajčiová, a múzeum kulturális-propagációs menedzsere. Hozzátette, Andrássy-Olgyay Elisabeth huszonhárom évesen csaknem mindenét elveszítette, nemcsak anyagi javait, hanem otthonát is. A családjával külföldön, az Amerikai Egyesült Államokban kezdett új életet. Háztartásában csak néhány tárgy utalt családja gazdag múltjára.

A tárlat látogatói ezek közül tekinthetnek meg néhányat, egyebek mellett az Andrássyak védőszentjét, a krasznahorkai Madonnát ábrázoló festményt, Benczúr Gyula egyik festményének másolatát, melyen a császár és a császárné fogadja a magyarországi főnemeseket a millennium alkalmából – ezen a képen az Andrássy-család több tagja is megtalálható –, továbbá néhány régi hímzést, fényképet.

„Erzsébet érdeklődéssel követte sorstársai és hozzátartozói sorsát, melynek köszönhetően aránylag gazdag gyűjteményt hagyott hátra. Ezt az értékes geneológiai forrást is bemutatjuk a kiállításon” – mondta Krajčiová.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.