2020. február 6., 10:09

A fametszés mestere Kassán

Domján József, a fametszés mestere címmel nyílt kiállítás Kassán, a Majel Rovás Központban, ahol az elsősorban színes fametszetei kapcsán világhírű, Kossuth-díjas alkotó munkáit tekintheti meg a közönség február végéig. 

Domján József kiállítása Kassán
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A megnyitón Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, s röviden ismertette Domján József (1907 –1992) életrajzát. Mint elmondta, Domján gyári munkásként indult, majd kibontakozott művészi tehetsége. Az ötvenes évek elején kitűnt különleges színeivel, egyéni látásmódjával. Munkáját 1955-ben Munkácsy-díjjal, 1956-ban Kossuth-díjjal ismerték el. Az ’56-os forradalom Svájcban érte, ahonnan nem tért haza, hanem kivándorolt Amerikába, New York közelében telepedett le. A művész az Újvilágban is megőrizte magyar hagyományból táplálkozó szemléletét, sajátos stílusa széles körben ismertté tette. Művei a világ számos fontos gyűjteményében megtalálhatók, így a New York-i Metropolitan Múzeumban, a londoni Victoria és Albert Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában is.

A kassai kiállítást Magyar Kálmán, az Amerikai Magyar Múzeum igazgatója nyitotta meg.

Mint elmondta, Domján József munkássága Magyarországon nem annyira ismert, mint amennyire megérdemelné. „A mi múzeumunk felvállalta, hogy amennyire lehetséges, igyekszik visszahozni a köztudatba az ő képeit és szellemi kultúráját” – emelte ki. Hozzáfűzte, az amerikai magyarok számára Domján művészete nagyon sokat jelent. „Ha megnézzük a képeit, megtaláljuk bennük az univerzális szépséget, de a magyarságot, a magyar érzést, a magyar szellemiséget is, ugyanúgy, ahogy például Bartók vagy Kodály zenéjében” – mutatott rá.

Végezetül elmondta, honlapjukon, a domjanart.hu-n sok információ megtalálható az alkotóról, valamint egy érdekes kisfilm is megtekinthető az életéről.

Hozzátette, a kassai kiállításuk az ötvenedik 2007 óta, amikor felvállalták, hogy ismét megismertetik Domján József munkásságát a magyarsággal. „Úgy érezzük, hogy ez magyar művészet, és borzasztó nagy tragédia lenne, ha ez nem lenne az egyetemes magyar kultúrának egy fontos része” – fogalmazott Magyar Kálmán.

A kiállítás 2020. február 25-ig látható a MaJel Rovás Központban, a FiguratiF galériában.

+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.