2024. június 23., 14:05

A 24. Madame Tussauds Panoptikum Budapesten

Kezdjük egy találós kérdéssel! Tudja ön, hogy hol találkozhat egyszerre olyan nagyságokkal, mint George Clooney, Tom Cruise, Ferenc pápa, Liszt Ferenc, Mátyás király, Lady Gaga, Ryan Gosling, Ariane Grande, Tom Hanks, Scarlett Johansson, Lionel Messi...? Nos, a helyes válasz: 2023. május 25-e óta Budapesten. Ezen a napon nyitotta meg a kapuit a 24. Madame Tussauds Panoptikum a nyolcadik európai helyszínen, ezúttal Pest belvárosában. 

 

Bruce Willis Budapesten
Galéria
+5 kép a galériában
Bruce Willis Budapesten, sajnos, csak viaszból...
Fotó: Zsebik Ildikó

Ha kiszállunk a kisföldalatti Vörörsmarty téri végállomásán, a Gerbeaud cukrászda mellett elhaladva már csak pár lépésre van a Dorottya utcai sarki épület. A 8,5 milliárd forintba kerülő beruházás 51 viaszfigurát sorakoztat fel nyolc teremben, és az üzemeltető évi 300 ezer látogatót remél a kiállítástól. 

Hol és hogyan készülnek a viaszszobrok?

Az 51 figurából 17 magyar vonatkozású, és a magyar történelemből, sportból, illetve a művészvilágból merít. A 2000 négyzetméternyi helyszínen megtekinthető szobrok egy London melletti stúdióban készültek, átlagosan 20 alkotó 3-4 hónapnyi munkát szentelt minden egyes viaszszobornak. A figurákat először agyagból készítik el, és a viasz zsugorodása miatt az életnagyságnál három százalékkal nagyobbra méretezik a kész szobrokat. Egy-egy figura súlya nem lehet több 40 kg-nál. 

Ferenc pápa
Ferenc pápa
Fotó:  Zsebik Ildikó

Csak a figurák hajkoronájának megalkotása önmagában hat hetet vett igénybe, hiszen annak minden szálát egyesével helyezték fel. A fej és a test festése átlagosan 5-5 napnyi munkát jelentett minden szobornál. A szemeket egy specialista készítette akrilból, mind egyedi, így nincs is két egyforma tekintet. A kiállítás végén erről bővebben is tájékozódhatunk, hiszen beleshetünk az alkotás folyamatába.      

George Clooney
George Clooney
Fotó:  Zsebik Ildikó

A szobrokat körülvevő installációkat ugyanakkor egy magyar kézműves csapat készítette, akik között ólomüvegművészek, épületszobrászok, fafaragók, fém- és aranyművesek, film- és színházi díszlettervezők is voltak. A panoptikum tulajdonosa Kreinbacher József.

Miért Madame Tussaud-ról nevezték el?

Marie Tussaud 1761-ben született Strasbourgban. Édesanyja házvezetőnőként dolgozott egy viaszmodellek készítésében jártas orvos otthonában, aki megtanította a gyereket is erre a mesterségre. Marie első alkotását Voltaire-ról készítette 15 évesen.

Híres énekesek egy színpadon
Híres énekesek egy színpadon
Fotó:  Zsebik Ildikó

A doktor halálát követően Marie megörökölte a viaszfiguráit. Amikor elég nagyra nőtt a gyűjtemény, vándorkiállítást szervezve bejárta velük egész Európát. Végül 1835-ben Londonban állandó múzeumot nyitott. Bár nem élhette meg az igazi sikert, a brit főváros máig neki köszönheti egyik meghatározó nevezetességét. 

II. Erzsébet
II. Erzsébet
Fotó:  Zsebik Ildikó

Marie Tussaud néhány eredeti alkotása még ma is megtekinthető a londoni múzeumban, de a legtöbb viaszszobra 1925-ben elpusztult egy tűvészben, illetve a második világháborúban a bombázások során. 1970-ben Amszterdamban nyílt meg az első kontinentális múzeum, amit továbbiak követtek. 

A panoptikum termei

Belépve az épületbe, a portánál Bud Spencer alakja fogadja a látogatót. Az első terem A korzó elnevezést kapta. Itt elsőként Marylin Monroe köszönt bennünket, majd tekintetünk a padon ücsörgő George Clooney-ra vetődik, vele szemben ül elmélázva Will Smith. Távolabb Tom Hanks alakját pillantjuk meg, aki mellett egy hatalmas, folyamatosan változó ledfalon Budapest számtalan ismert pontja tűnik fel. 

Kossuth Lajos
Kossuth Lajos
Fotó:  Zsebik Ildikó

A korzón találkozhatunk még Ariana Grande és Peter Falk, azaz Columbo figurájával. Ezután a politikusok világába csöppenünk, A világ vezetői elnevezésű teremben. A Fehér Ház ovális irodájában Donald Trump fogad bennünket, a közelében Hszi Csin-Ping, a Kínai Népköztársaság elnöke áll. A terem másik végében Reagan elnök az egykori szovjet vezetővel, Gorbacsovval találkozik, ugyanitt Ferenc pápa és a tavaly- előtt elhunyt II. Erzsébet királynő is feltűnik. Itt jegyeznénk meg, hogy a katolikus egyház feje egyelőre mindössze két panoptikumban látható: New Yorkban és Budapesten. Ugyanakkor kizárólag Budapesten látható Bud Spencer, Chuck Norris és Peter Falk élethű mása. A következő termek szereplői hadd számítsanak a majdani látogatók számára meglepetésnek!

Liszt Ferenc
Liszt Ferenc
Fotó:  Zsebik Ildikó

A tárlat belső tereiben számos hazai ikonikus épület és műemlék is megelevenedik. A látogatók például átsétálhatnak a budai Váralagúton, sztárokkal futhatnak össze a Duna-korzón, filmforgatás szereplői lehetnek a Halászbástyán, sőt a gyógyfürdők egyedi világában is elmerülhetnek.

Mátyás király
Mátyás király
Fotó:  Zsebik Ildikó

A viaszfigurákon és a díszleteken kívül rengeteg szórakoztató elem és interaktív élmény garantálja, hogy emlékezetes maradjon számunkra ez a látogatás. Karády Katalin énekel, Petőfi szaval, Liszt Ferenc zongorázik, Mátyás királynál megemelhetünk egy igazi reneszánsz kardot, bemászhatunk Drakula (Lugosi Béla) koporsójába és Houdini szabadulóketrecébe, Munkácsy Mihály pedig lefest mindenkit, aki modellt ül neki. Tom Cruise motorjára felülve egy autós üldözésbe csöppenünk, de azt is kiválaszthatjuk, hogy mit énekeljen nekünk Freddie Mercury. 

Munkácsy Mihály
Munkácsy Mihály
Fotó:  Zsebik Ildikó

A Madame Tussauds Budapest évről évre új figurákkal bővül, a kiállítás megtekintése másfél órát vesz igénybe.  Itt semmi sem tilos, bármit meg lehet fogni, ki lehet próbálni, sőt fotókat is bátran lehet készíteni. A kiállítás a hét minden napján 10 órától 18 óráig látogatható. Van azonban egy szépséghibája: a belépőjegyek szokatlanul borsosak.

Megjelent a MAGYAR7 24. számában.

Lionel Messi
Galéria
+5 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.