2023. június 14., 21:24

82 mű Grendel Lajosról

A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület képző- és iparművészeti pályázatot hirdetett meg Grendel Lajos (1948-2018) Kossuth-díjas szlovákiai magyar író  születésének 75. évfordulójára emlékezve.

Grendel Lajos
Fotó: Görföl Jenő

A pályázóktól Grendel regényeiben megjelenő  nemzedéki, nemzetiségi sors-és létproblémákat feldolgozó, a korra jellemző Közép-Európát átszövő abszurditásokat bemutató témájú alkotásokat, valamint Grendel portrékat vártak. A pályázati felhívásra határon túli magyar - felvidéki, vajdasági, erdélyi - romániai és cseh alkotók küldtek be pályamunkákat, azok értékelése képzőművészeti és irodalomtörténeti szempontokat figyelembe történt meg.

A zsűri tagjai: Tőzsér Árpád Kossuth- díjas költő, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja,  Tóth László József Attila-díjas író, az MMA rendes tagja, Szunyogh László Ferenczy Béni-díjas szobrászművész, Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő, Grendel Ágota az író özvegye és Miglinczi Éva művészeti menedzser/kurátor.

A zsűri döntése nyomán 58 alkotótól 82 mű kerül kiállításra. A képzőművészeti anyagot izgalmassá teszi a Grendel portrék sokszínűsége illetve, hogy a képzőművészek a grendeli verbalitást miként fordítják át a vizualitás nyelvére.

A Grendel '75 - "Az égen szlovákiai magyar nap ragyog" műtárgyegyüttest szeptember közepén mutatják be Magyarországon, majd később több felvidéki galériában állítják ki a műveket. A záróeseményre a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumban, a 2024 évi Magyar Kultúra Napján kerül sor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.