2018. július 15., 10:08

20 éves a szőgyéni képzőművészeti alkotótábor

A tábor ez évben úgymond megfiatalodott, a régiek mellett sok fiatal alkotót is fogadott. Sajnos a tábor alapítója Kántor János esztergomi művésztanár e kerek évfordulót már nem élhette meg, őt tanítványa, a szentendrei Kunné Paulusz Györgyi váltotta a tábor élén.

alkoto-1-bokor.jpg
Médialapozó

A húsz éve működő Szőgyéni Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor mára nevet szerzett a régióban. A táborvezető kifejtette, célja még ismertebbé és színvonalasabbá tenni a szőgyéni tábort, hogy olyan magyarországi művésztelepekkel vetekedhessen mint a nagybányai, a kecskeméti vagy a szentendrei.

"A szőgyéni alkotótábor hidat képezhet a magyarországi és a szlovákiai művészek között. Nincs probléma a nyelvvel sem, aki tud magyarul és szlovákul is az fordít, többen angolul vagy németül beszélgetnek a szlovák kollégákkal, a Fehéroroszországból érkezett Henadzival való társalgás során orosz tudásunkat elevenítjük fel. A művészet nyelve pedig nemzetközi" - teszi hozzá Györgyi mosolyogva.

Kunné Paulusz Györgyi tanár, ikonfestő a szőgyéni tábor vezetője
Kunné Paulusz Györgyi tanár, ikonfestő a szőgyéni tábor vezetője

A jubileum kapcsán a tábor 20 évének katalógusát is kiadta a község. A kezdetek 1998-ra nyúlnak vissza, amikor három művészetpártoló: Nágel Dezső Szőgyén polgármestere, valamint az azóta elhunyt alapítók – Kántor János grafikusművész és Kocsis Ernő rajztanár gondolatmenete találkozott egy felemelő közös cél megvalósítása érdekében. A tábor eleinte az elszakított területek magyar művészeinek volt a gyülekezőhelye, ám az évek során nemzetközivé alakult – magyar, szlovák, cseh, lengyel, osztrák, kanadai, szerb résztvevőkkel. A község mindenkori vezetése nyitott volt erre a kezdeményezésre, mellyel nem sok település büszkélkedhet.

Vígh Gábor polgármester katalógust ajándékoz a résztvevőknek
Vígh Gábor polgármester katalógust ajándékoz a résztvevőknek

Az évek során a művészek igazi otthonra találtak községünkben, és viszonzásul a befogadásért képeket ajándékoznak a falunak. Mára több mint 500 műalkotást őriz a helyi kortárs galéria, amely komoly erkölcsi és anyagi értéket képvisel.

Baracska Árpád művész-restaurátor
Baracska Árpád művész-restaurátor

A zárókiállításon a táborvezető a résztvevők nevében is köszönetet mondott a szőgyénieknek és Vígh Gábor polgármesternek a jó szervezésért, a családias légkörért, a tábor felkarolásáért. Az idei táborban 67 mű készült, amelyből az alkotók 37-et ajándékoztak a  községnek.

Bugyács Sándor, Magdaléna Valšíková, ifj. Keszegh Ágnes
Bugyács Sándor, Magdaléna Valšíková, ifj. Keszegh Ágnes

 

alkoto-1-bokor.jpg
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.