2024. február 13., 16:29

Vonatok filmben és operettben

Valószínűleg a véletlen folytán a hétvégén két olyan filmet is vetített a magyar köztévé, amelyben kiemelt szerepet kapott a vasút. Mindkét történet a vasút hőskorában játszódik, s ha ehhez még hozzávesszük Tóth Endre már az USA-ban forgatott 1952-es Carson City című filmjét is – amely az amerikai vasútépítés hőskorába repít vissza –, akkor akár egy kis vasúttörténetet is összeállíthatunk. Ahogy vasúttörténetet mutat fel a Magyar Kultúra nemrég megjelent Vonat című tematikus száma is.

kelenföld
Fotó: Archív felvétel

1846. július 15. – a magyar vasúttörténelem egyik legfontosabb dátuma – ekkor adják át a Pest-Vác (Szob) vasútvonalat, amely elindítja a magyar vasút máig ezerszer dicsért, s ezerszer elátkozott történetét. S bár Petőfi egy évvel később megírja a Vasúton című örökbecsű versét, a vasutat azóta (is) legalább annyian elárkozták már, mint amennyien dicsérték. De idézzük Petőfi versének utolsó három strófáját:

Száz vasútat, ezeret!
Csináljatok, csináljatok!
Hadd fussák be a világot,
Mint a testet az erek.

Ezek a föld erei,
Bennök árad a müveltség,
Ezek által ömlenek szét
Az életnek nedvei.

Miért nem csináltatok
Eddig is már?... vas hiányzott?
Törjetek szét minden láncot,
Majd lesz elég vasatok.

Petőfi nem ér(het)te meg, hogy versben kifejtett kívánsága meg is valósuljon, de valószínűleg utólag is büszke lenne rá, hogy a szabadságharc leverése után ténylegesen elindult a vasút térhódítása, s a kiegyezés évében már 234 km volt a magyarországi vasútvonalak hossza, de az igazi csúcsra járatás csak ekkor kezdődött, a dualizmus korában az ország nagy része elérhető lett vasúton.
vasút
Fotó:  Archív felvétel

Ennek egyik kivitelezője az a Baross Gábor lett, aki a forradalom évében született fent északon, Vágbeszterce mellett Pruzsinán, vagyis Barossfalván, s aki „vasminiszterként” elhíresülve nemcsak a vasúti közlekedést járatta csúcsra a kiegyezés időszakában, hanem magát az egész közlekedéspolitikát. A vasút nemcsak az emberek életének elválaszthatatlan része lett, hanem a művészeté, így az irodalomé is.

Megszámlálhatatlanul sok történet játszódik a vonaton, jó és rossz egyaránt, nemcsak szerelmek szövődtek vasúton utazva, hanem tragédiák is. Gondoljunk csak a halálba száguldó vasúti szerelvényekre, legyen az háborús hadszíntér vagy koncentrációs tábor. De számos személyes emberi tragédia is fűződik a vasúthoz, emlékezzünk József Attila vagy Latinovits Zoltán tragikus sorsára, de akár a vasúthoz fűződő tragikus balesetekre és merényletekre (lásd. pl. a biatorbágyi merényletet, amely több játékfilmest is megihletett).

A vonat annyira elválaszthatatlan része lett az életünknek, hogy kicsinyített mása karácsonyi ajándékok egyik elválaszthatatlan kelléke lett (hirtelen a Janika című Stella Adorjánvígjáték jut eszembe), ahogy megépült a kisvasút is számos helyen, ahol titokban folyt a vasutas-előképzés. De történelmi és bűnügyi történetek kedvenc színhelye is a vasúti kocsi, mindenki ismeri Graham Greene Az isztambuli vonat illetve Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című klasszikusait, de számos James Bond- és Derrick-résznek is fontos színhelyéül szolgál a vonat.

Mágnás Miska és Majdnem (meny)asszony
mágnás miska
Fotó:  Archív felvétel

Térjünk rá a hétvégén látottakra. Előbb az 1949-ben bemutatott Mágnás Miska című operett „békeffyistvánosított” változatát (természetesen ő írta filmre a Turay Ida címszereplésével sikerre vitt Janikát is) nézhettük meg felújított változatban. A Keleti Márton rendezte film alapjául Szirmai Albert, Bakonyi Károly és Gábor Andor 1916-os operettje szolgát – amely a nagy háború vérgőzös esztendeiben, amikorra már kétszer is lehullottak már a falevelek, de a háború mégsem akart véget érni –, s a Király Színházban a kor nagy sztárjai játszották a főszerepet, így Rátkai Márton, Fedák Sári, Lábass Juci és Király Ernő.

Hogy milyen termékeny év is volt ez a magyar operett szempontjából, jelzi, hogy a februári Mágnás Miska-bemutatót novemberben egy újabb világsláger, A csárdáskirálynő követi Az első Vereczki Szilvia B. Kosári Emma, az első Bóni gróf Rátkai Márton volt, de játszott benne id. Latabár Árpád is, akinek fia, Kálmán az 1954-es változatot Honthy Hannával, Rátonyi Róberttel, Feleki Kamillal és másokkal  megunhatatlan sikerre viszi.

Nos, a kommunista hatalomátvétel után mindkét darabot az utánozhatatlan humorú Békeffy István írta át, természetesen a kor aktuális politikai irányvonalát szem előtt tartva. A végeredmény egy máig az utolsó poénjáig élvezhető film illetve egy több ezres szériát megélt színházi előadás lett a Fővárosi Operettszínházban. Utóbbit egy akkor még főiskolás, Szinetár Miklós rendezte, akit odadobtak az Operettszínház kezelhetetlennek tartott üdvöskéinek.

A hatalom akkoriban nem is sejthette, mekkorát tévedett, Békeffy és Kellér Dezső az egész darabot átdolgozták, mégpedig kiemelt szerepet írva az eredetiben alig szereplő öregebbik csárdáskirálynőnek, vagyis Honthy Hannának. S ahogy azt a rendszer elvárta, mindenki egy kicsit ütődöttebb lett az eredetiben is eléggé deklasszált, már a megírásuk idejében félnótás úri osztálynál.

De ez mind Honthynak, mind a férjét játszó, akkor pályakezdő Csákányi Lászlónak remekül állt, ahogy a filmben is brillírozott Gobbi Hilda a kleptomániás nagymama szerepében. 35 éves volt akkoriban. A Csárdáskirálynőre nemcsak Budapesten tódultak az emberek – megalapozva ezzel a bukásra ítélt Szinetár fantasztikusra sikeredett karrierjét –, hanem Leningrádban (a jó öreg Szentpéterváron is) hosszú sorok álltak jegyre várva.

S hogy mennyire igazuk volt az átdolgozóknak, jelzi, hogy pár éve Eszenyi és Vidnyánszky elővette a Mágnás Miska illetve A csárdáskirálynő eredeti 1916-os változatát a Vígszínházban illetve a Budapesti Operettszínházban, s mindketten csendesen meg is buktak velük.

Korláthfalva és Varjas vasúti előélete

De térjünk vissza a vasúthoz, hisz a Mágnás Miska egyik központi szála a dzsentri kíméletlen elparentálása mellett a vasútépítés, hiszen ezzel a céllal érkezik Korláthfalvára Baracs István fiatal mérnök (Sárdy János), aki természetesen szerelmes lesz Korláthy gróf (Kemény László és neje (Sulyok Mária) kevésbé korlátolt lányába, Rollába (Németh Marika), aki a történet utolsó taktusaihoz érve magabiztosan jelenti ki, hogy bizony az a fontosabb, ami 650 szegényembernek fontos, s nem az, ami egynek. 

Így a történet igazi kommunista happy enddel végződik, nemcsak a fiatalok lehetnek egymáséi, hanem a vasút is a falun keresztül vezet majd, s nem a Korláthy-birtokon át. Nos, ilyen bonyodalmak ezerszámmal fordultak elő, ezért is olyan girbegurbák a magyarországi vasútvonalak, hisz mindenütt személyes érdekeken és területeken át vezetett a vasút(vonal), s nem mindenütt végződött olyan látványos sikerrel, mint a Mágnás Miskában, amely rendszerszag ide vagy oda, máig élvezetes kikapcsolódásul szolgál, s nem is kevés tanulsággal.

Az utóbbi években több Herczeg Ferenc mű is felkeltette a filmesek érdeklődését, s a Horthy-korszak ünnepelt írófejedelme ismét megtalálta a maga rajongótáborát. A Kék róka után – amelynek talán legfontosabb kérdése az volt, hogy járt-e Cecil a Török utcában –, most A Fehér Páva című 1911-es regényét (amely pár éve a pomázi Kráter Kiadó Aranyrög  sorozatában látott újra nyomdafestéket) vitte filmvászonra a korszakban otthonosan mozgó Pacskovszky József, aki annak idején az Esti Kornél csodálatos utazásai című, Kosztolányi-életét megidéző filmmel robbant be a magyar filmművészetbe.

Nos, a Kék róka (amelyben Zsigmond Emőke és Fekete Ernő mellett az egyik főszerepeket az érsekújvári Száraz Dénes alakította) tömény unalma után Pacskovszky ezúttal szerencsésebb alapanyaghoz nyúlt. A Fehér Páva kisvárosi sorstörténet, amely két, egymással szemben álló bolticska (A Fehér Páva és a Fekete Elefánt) túlélési küzdelmét mutatja be. De amíg mindkét bolt megszűnik/gazdát cserél, megjelenik a vasút is Varjason, a Budapesttől alig félórányira lévő városkában. Vannak, akik ennek kifejezetten örülnek, s vannak, akik annál kevésbé.

Ez utóbbiak közé tartozik a két szatócsbolt családja is, hisz a vasút ünnepélyes átadása után hiába kínálják ugyanazt a selymet sokkal olcsóban, a plebsz (hát még a tollasabbak) inkább vonatra szállnak, s ugyanazt megveszik drágábban a fővárosban. A két, tönkremenőben lévő család megpróbál előre menekülni, s fuzionálni, így a Fekete Elefánt tulajának fia, Toll Jenő (Hajdu Tibor) – aki már a vasútépítésnél dolgozik mérnökként – megkéri a Fehér Páva csődbe ment tulajdonosa lányának, Ábel Marikának (Kelemen Hanna) a kezét.

A történet el is jut a templomi esküvőig, ahová a majdnem (meny)asszony nem érkezik meg, inkább elbújik a szerelmi háromszög harmadik tagjának, a Nietzschét Nietzschével olvasó Pankotay báró (Koltai-Nagy Balázs) gépkocsijába. Természetesen ebből a kapcsolatból sem lesz semmi, hisz a báró már nős. Ábel Marika mást nem tehetvén, a feminista mozgalom élharcosa lesz, s a film végén mintegy le is vonja a konklúziót: „csak azért, hogy férjünk legyen, nem érdemes férjhez menni”. Ez mindenesetre pontosabb meghatározás, mint a film nagyon is félreérthető címe, hisz Ábel Marika majdnem asszony lesz a történet végére, a menyasszony-állapotot már „majdnem” túlélte. Mindenesetre Gózon Francisco szemet gyönyörködtető, káprázatosan megkomponált képei mellett jó látni a két Ábel-testvér szerepében Gáspár Tibort és Görög Lászlót, egyúttal azt is sajnálattal kell megállapítani, hogy a karakteres filmszínészek valahogy kihaltak mára.

jdj
Fotó:  Archív felvétel
A Magyar Kultúra is Vonatra szállt
S ha már a vasútnál tartunk, említsük még meg a Magyar Kultúra tavaly ősszel megjelent Vonat című számát, amely Leczo Bence szerkesztésében kalauzol bennünket a vasút történetén, de találkozhatunk mozdonyvezetővel, de vasúti zenével, képekkel és divattal is. A szám szerkesztői Nietzschével együtt vallják, hogy „nem érdemes kímélni a múltat, ha egyszer útjában áll a jövőnek”. 

E sorok szerzője jogosítványa nem lévén élete jelentős részét töltötte el vonatban. S akár ő is írhatta volna azokat a sorokat, amelyet Lőrincz P. Gabriella követett el hangulatos, szívéből tovafolyó verseben:

A vonat ablakát csak az eső mossa,
Padlóját csak az elhagyottak könnye.
Mozdonyok, sínek, állomások,
Minden egyetlen hálózathoz kötve.
A pályaudvarokon ugyanolyan szag van,
A kalauz mindig egykedvű, unott.
Nem hozza lázba egy újabb indulás,
Nem is tudja, hogy nem vagyok ott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.