2020. június 23., 09:20

Véget ért a Tündérkert Művészeti Fesztivál

A koronavírus-járvány miatt egyáltalán nem volt biztos, hogy a XVI. Tündérkert Művészeti Fesztivált az idén meg tudják szervezni Dunaszerdahelyen, de Antal Ágota főszervező végül mégis a rendezés mellett döntött.

Galéria
+17 kép a galériában
Fotó: Reczai Lilla

A főszervező portálunknak elmondta, mindig is érdekelte a spirituálitás és a néphagyományok, különösen a nyári napfordulót emelte ki, amelynek dátuma szolgált mozgatórugóként a Tündérkert megszervezésénél. Június 21-e az évnek az a napja, amikor már a termés beér, a hagyományok szerint a régiek ekkor ülték körül a tüzet és felkészültek a nehezebb napokra.

A fesztiválon is meggyújtották azt a bizonyos tüzet és a tűzugrást, mint régi csallóközi rituálét, is felelevenítették a résztvevők.

A program idén is rendkívül színes volt, csütörtökön Gubás Gabi színművész előadása Polcz Alaine életéről, az utána következő Itt és most improvizációs játékok olyan színészekkel mint többek közt Olasz István, Gál Tamás, Molnár Xénia.

A fesztivál vasárnapján az időjárás viszontagságai ellenére is sokan részt vettek a rendezvényen. A helyszín ezúttal egy rögtönzött előadói sátor volt, a DAC stadion mögötti vásártéren.

Tündérkert2020
Fotó:  Reczai Lilla

Kora délután a gyermekeknek kedveztek különféle programokkal, volt kézműves sarok, amellyel Oros Eszter és Tarcsi Alica készült, a Pántlika zenekar tartott táncházat kicsiknek és nagyoknak egyaránt Németh Éva vezetésével, majd fellépett a Csallóközi Gyermek Néptáncegyüttes (Picik, Aprók, Kis csoportok). A 2019-ben alakult La La Land zenekar mozgásba hozta a legkisebbeket és különféle dalokkal szórakoztatta a közönséget.

Tündérkert2020
Fotó:  Reczai Lilla

Az est további előadói között szerepelt a Csallóközi Néptáncegyüttes idősebb generációja is, akik a Pósfa zenekar – Szabó Mátyással kiegészülve – játékára ropták rendületlenül. Az Azonosságok és másságok című előadásukból láthatott összeállítást a közönség. Igaz, a táncosok szerint a vírus miatt keveset találkoztak, nem tudtak frekventáltan próbálni, de az élmény így is adott volt, a látvány pedig lehengerlő.

Tündérkert2020
Fotó:  Reczai Lilla

Az idei Rendhagyó prímástalálkozón Korpás Éva és Herczku Ágnes énekelt, a ,,koncertmester” a komoly- és népzenét egyaránt magas szinten művelő Lakatos Róbert volt, aki a koncert elején megköszönte az újbóli megkeresést. A formáció tagját képezte még Pál István Szalonna hegedűvirtuóz és Vizei Balázs, a világ egyik legjobb cimbalmosa, Balogh Kálmán, valamint Bede Péter (szaxofon), Doór Róbert (nagybőgő) és Mester László (brácsa).

Tündérkert2020
Fotó:  Reczai Lilla
Galéria
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.