2024. június 5., 20:37

Új épülettel bővült a Csallóközi Múzeum – KÉPEKKEL

A mai nap folyamán Dunaszerdahelyen ünnepélyes keretek között átadták a Csallóközi Múzeum újjáépített és kibővített, többszintes épületét, amelyben a dolgozók irodahelyiségeit és a múzeum raktárát alakították ki, továbbá a szakkönyvtár került elhelyezésre.

uj-epulettel-bovult-a-csallokozi-muzeum-08
Galéria
+21 kép a galériában
Új épülettel bővült a Csallóközi Múzeum
Fotó: Lacza Gergely

Az eseményen többek között tiszteletét tette Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič, Berényi József megyei alelnök, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, Puha György és Karaffa Attila, a város alpolgármesterei, Nagy Darina, Dunaszerdahely elöljárója, Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója, továbbá a járás polgármesterei és városi képviselők.

uj-epulettel-bovult-a-csallokozi-muzeum-05
Új épülettel bővült a Csallóközi Múzeum
Fotó:  Lacza Gergely

Az az épület, ami a most átadásra kerülő létesítmény helyén állt, nem felelt meg az uniós tűzvédelmi szabályoknak, így cselekedni kellett, ezért – mivel megyei fenntartású intézményről van szó – Nagy Iván a megyéhez fordult, hogy az, lehetőségeihez mérten, próbálja orvosolni a fennálló problémát, mivel ha ez belátható időn belül nem történik meg, ellehetetlenítette volna a múzeum további működését, hangsúlyozta beszédében az igazgató.

A régi épületet teljes egészében felújították és kibővítették.
nagy-ivan
Nagy Iván
Fotó:  Lacza Gergely
Nagyszombat megye, a főispán úr, az alispán úr, valamint a közgyűlés és a kulturális osztály megértették, ez a lépés elkerülhetetlen a tekintetben, hogy a múzeum teljesíteni tudja a törvény által meghatározott feladatait. És láss csodát, az épület megújult, felépült, mégpedig a legnehezebb időszakban, a Covid pusztítása után, éppen akkor, amikor az infláció az egeket ostromolta. Még egyszer mondom, tehát ez egy kisebbfajta csoda”,

köszönte meg a megyének a hozzájárulást az intézmény igazgatója. A múzeumok számára a raktározás az egyik legfontosabb tevékenység, hiszen azokat a tárgyakat, amelyek nem kerültek az állandó kiállításba, tárolni kell, mégpedig megfelelő körülmények között és megfelelő módon, húzta alá Nagy Iván.

Szeretném kiemelni, hogy az építkezésből adódó igényes raktározási tevékenységet, polcok építését vagy lebontását, a gyűjtemény áthelyezését, a leltározás összes folyamatát teljes egészében a múzeum dolgozói végezték nagy odafigyeléssel és odaadással. Kedves kollégák, köszönöm nektek”,

méltatta kollégái munkáját az igazgató. A felújított épületre egy új emelet került, ahová áthelyezték az irodákat és a szakkönyvtárat, mindez pedig a 21. század színvonalán valósult meg, ami Nagyszombat megye érdeme, tette hozzá Nagy Iván.

a-raktar
A raktár
Fotó:  Lacza Gergely
Az irodák és a szakkönyvtár átköltöztetése lehetővé tette, hogy a múzeum történelmi épületében, a Sárga kastélyban ezután már minden helyiség teljes egészében kiállítási térként használható fel.

Ez minden múzeum és természetesen minden múzeumigazgató álma, és ez az álom most teljesült, mondta Nagy Iván.

Mivel új terek nyílnak meg, így új témák kerülhetnek feldolgozásra, olyan témák, amelyek a régió történetével és kultúrájával kapcsolatosak, de ez még a jövő zenéje, fogalmazott az igazgató.
jozef-viskupic_
Jozef Viskupič
Fotó:  Lacza Gergely

Jozef Viskupič bízik benne, hogy az új irodahelyiségek ideális munkakörnyezetet teremtenek majd a múzeum dolgozóinak, a 300 négyzetméteres raktár pedig méltóképpen szolgálja majd a kiállítás felújítását és a kulturális örökség megőrzését. Leszögezte továbbá, hogy bár a kultúra általában mindig az a szektor, ami – ha támogatásról van szó – akkor általában az érdeklődés végén szerepel, de mivel sok olyan személyiséget is lát az itt megjelentek között, aki a kultúra területén már tapasztalt profinak számít, (miközben hevesen bólogat), ezért még inkább örül annak, hogy megvalósulhatott ez a projekt, és úgy érzi, hogy jól döntöttek, amikor teljes mértékben támogatták.

uj-epulettel-bovult-a-csallokozi-muzeum-02
Új épülettel bővült a Csallóközi Múzeum
Fotó:  Lacza Gergely
Az igazgató úr most másodszor védte meg pozícióját a meghirdetett versenytárgyaláson. Egyedül volt, és azért volt egyedül, mert jól végezte a munkáját, és nyilván nem volt szükség arra, hogy csere legyen. Az első ilyen versenytárgyaláson terjesztette elő azt, hogy szükség lesz egy új raktárhelyiségre, ami lehetővé teszi, hogy bővítse a gyűjteményt a múzeum. Örülök neki, hogy ez az álma teljesült. A másik gondolatom az, hogy tényleg nagyon sajátságos helyzetben van a Csallóközi Múzeum, hiszen egyedüli olyan intézmény, amely több századra visszamenőleg összegyűjti őseink hagyatékát”,

szögezte le Berényi József, aki elmondása szerint valójában a múzeumban szembesült azzal, hogy a múltban az itt élőemberek számára mennyire fontos volt a víz, s hogy ezt a természeti kincset és erőt mennyire ki tudták használni, például a halászatnak köszönhetően az ingoványosban is megélhetést teremtettek maguknak, hangsúlyozta a megyei alelnök.

berenyi-jozsef
Berényi József
Fotó:  Lacza Gergely
Jó, hogy olyan nemesi családok emlékét is őrzi a múzeum, mint a Kondé vagy az Amade, mert az is nagyon fontos, ha tudjuk, hogy kik voltak azok, akik itt értékeket teremtettek”,

szögezte le Berényi.

uj-epulettel-bovult-a-csallokozi-muzeum-08
Új épülettel bővült a Csallóközi Múzeum
Fotó:  Lacza Gergely

Az alispán beszédét követően Jozef Viskupič jelképesen átadta az új épület kulcsát Nagy Iván igazgatónak. A megye és a város elöljáróinak, továbbá a megjelenteknek és a sajtó képviselőinek lehetőségük nyílt az új épület helyiségeinek megtekintésére is. A megnyitót Cseh Tamás és zenekarának hangulatos zenei aláfestésével szabadtéri állófogadás követte.

cseh-tamas-es-zenekara
Cseh Tamás és zenekara
Fotó:  Lacza Gergely
a-raktar
Galéria
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.