2021. május 26., 11:30

Több mint szomszéd – Itt a pozsonyi Magyar Kulturális Hét programja

A rendhagyó 2020-as évet követően – egy év kényszerpihenő után – idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozat Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Magyar Kulturális Intézet Pozsony szervezésében június 13-a és 20-a között.

 

Pozsony
Fotó: unsplash.com

A vasárnaptól vasárnapig tartó eseménysorozat keretében komolyzenei és színházi előadásokat, kiállításokat, szimpóziumot és számos egyéb színvonalas programot kínálunk Pozsony magyar kultúra iránt érdeklődő közönségének, amelyet a hét végén négynapos szabadtéri zenei és gasztronómiai fesztivállal, valamint kézműves vásárral zárul.

A teljes, részletes programot megtalálják a cikk alján található pdf-dokumentumban, az alábbiakban csak néhányat szeretnénk kiemelni ezek közül.

SZARKA TAMÁS: MISSA MISSIO – ünnepi nyitó hangverseny, június 13., vasárnap 19.00, Szent Márton-dóm

Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző irodalmi értékű szövegein túl dalait a már jól ismert, sajátos stílus jellemzi. Zenei pályafutása példátlan sikertörténet: több mint háromszáz dalt szerzett és több mint háromezer koncertet adott a világ huszonöt országában. Nagyszabású Missa Missio című miséjének megírását és bemutatását a keresztény kultúra népszerűsítésének célja ihlette. A művet Szarka Tamás és zenekara adja elő a komáromi Marianum Gyermekkórus, valamint Pápai Erika és Robo Jakab (SK) színművészek közreműködésével.

 HOGYAN ÉRTSÜK FÉLRE A NŐKET? – Csányi Sándor színházi estje, június 16., szerda 19.00, Új Színpad (Divadlo Nová scéna) 

Mi a teendő abban az esetben, ha az ember a szülőszoba ajtajában döbben rá arra, hogy nemcsak a gyerekekkel nem tud bánni, a nőkkel sem? Miért a mi hibánk, ha ők rosszat álmodnak? Miért baj, ha őszintén válaszolunk arra a kérdésre, hogy fogytam-e? Eljön-e az a pillanat egy nő életében, amikor azt mondja: Köszönöm, van elég cipőm, nem kell több. Illetve, hogy mindezek ellenére, miért dobban meg mégis a szívünk, ha belép a szobába? Nos, ezekre a kérdésekre nem tud választ adni az előadás. Viszont számos hasonló kérdést vet fel az együttélés nehézségeiről, szépségeiről, örömeiről. Egyszemélyes vígjáték Csányi Sándor színművész előadásában; nyolc karakter, nyolcvan percben

IRODALMI TÁRSALGÓ: Háy Jánossal Récsei Noémi beszélget a Carlton szálló teraszán, június 17., vasárnap 17.00

Háy János a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja, sokoldalú művész: József Attila-díjas író, költő, drámaíró, műfordító, köteteinek illusztrátora, örömzenész. A 2020-ban indult járványhelyzet kezdetétől is aktívan alkot, amelynek részben már megjelent, részben még megjelenés előtt álló kötetek és egyéb írások az eredményei. Récsei Noémi, a Vasárnap hetilap munkatársa, televíziós és rádiós műsorvezető elsősorban ezekről a szövegekről kérdezi.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.