2022. március 4., 07:54

Telkes Mária – Boston (USA)

Napjainkban az alternatív energiaforrások között előkelő helyen szerepel a napenergia. Kevesebben tudják azonban, hogy ennek gyakorlati felhasználása elválaszthatatlan egy magyar születésű, ám tudását az Egyesült Államokban tökélyre fejlesztő, annak eredményeit pedig a gyakorlatban hasznosító hölgytől, akit „Napkirálynő” (Sun Queen) néven említettek pályatársai és civil tisztelői egyaránt.

Telkes Mária
Fotó: Dr. Telkes Mária

A tudós asszony, Telkes Mária (1900-1995) Budapesten született, itt járt egyetemre (ami akkor még nem volt általános lányok esetében, pláne reál szakon), és 24 évesen már a fizikai kémia doktoraként kapott nehezen visszautasítható meghívást Clevelandben konzulként működő nagybátyjától. Előbb ott fejlesztette tovább és hasznosította tudását, majd 1939-ben Bostonba költözött, ahol a Massachusetts Institute of Technology (MIT) tanáraként és kutatójaként folytatta pályafutását.

Innentől kezdve figyelme leginkább a napenergia felhasználása köré összpontosult. S ami igazán lényeges: ismereteit szinte a kezdetektől azok gyakorlati hasznosítására is fordította. Munkássága és szabadalmai a mai napig hatást gyakorolnak a világ energiagazdálkodására.

Telkes Mária

Már 1934-ben - egyetlen tudósként - bekerült a New York Times válogatásába, amely Amerika tizenegy legsikeresebb asszonyát mutatta be.1948-ban ő tervezte a Boston melletti Doverben a világ első napházat, a Dover Sun House fűtési rendszerét, mely akkoriban valódi technológiai szenzációnak számított. Ez volt az első, kizárólag napenergia hasznosításával fűtött kísérleti lakóépület. (A házba akkor egy magyar család költözött be.)

Telkes Mária
Napház

Sokat köszönhet neki a környezetvédelem, de azok a potenciális tengeráldozatok is, akiknek az életét egyik találmánya, a nap-desztillátor mentette meg.

A második világháború amerikai pilótáinak olyan, napenergiával működő, sótalanító berendezést fejlesztett, mely ivóvizet állított elő tengervízből, így mentve meg a bajba jutott katonák életét.

(Ez naponta mintegy liternyi tengervíz lepárlására volt alkalmas, fel is szerelték vele a pilótákat.) De tervezett napenergiával működő sütőt is, amely leginkább Indiában vált népszerűvé, ahol a sok napfény szinte garantálta a háziasszonyoknak, hogy az olcsó (!) eszköz segítségével ételeiket kellőképpen átsüssék.

Telkes Mária munkásságát és sikerességét jelzi húsz szabadalma, több mint száz tudományos publikációja és az általa elnyert tizenkét nemzetközi kitüntetés (köztük az Amerikai Tudományos és Kutatás-fejlesztési Hivatal díja). Az amerikaiaknak a magyar tudósnő iránti tiszteletét az is jelzi, hogy iskolák névadója lett például Dél-Karolinában, Ohióban vagy San Francisco-ban.

Telkes Mária

Nem alapított családot az óceánon túl. Az amerikai karrier mellett is megőrizte magyarságát, élete végén, kilencvenöt évesen – hét évtized után – tért haza, s még abban az évben, 1995-ben elhunyt Budapesten.

Steve Jobs-szal és Gábor Dénessel egyidejűleg, 2012-ben az Egyesült Államokban Telkes Máriát is posztumusz beválasztották a Feltalálók Nemzeti Dicsőségcsarnokába (National Inventors Hall of Fame), amely az emberiség javát szolgáló újítások elismerését és bemutatását szolgálja.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.