2020. július 15., 17:52

Szeptemberben újraindul a magyar kulturális élet Pozsonyban

A koronavírus-járvány miatt idén nyáron egy csomó kulturális rendezvényt nélkülöznünk kell. A fővárosban élők, illetve az oda látogató turisták egyik felkapott rendezvénye a Több mint szomszéd, amit Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet szervez, azzal a céllal, hogy bemutassa a szlovák fővárosnak Magyarországot, mégpedig a kultúrán és gasztronómián keresztül. Sokak bánatára ez a látványos, nagy tömegeket vonzó, napokon át tartó júniusi megarendezvény szintén elmaradt. Ám ősszel azért számíthatunk egy kis meglepetésre.

Venyercsan Pál
Fotó: Lamos Csaba/ma7.sk
Szeptember 20-a táján tervezünk egy kisebb volumenű rendezvénysorozatot, egy programcsokrot, aminek nem lesz olyan fesztiváljellege, mint amilyen a Több mint szomszédnak van, hogy némileg pótoljuk annak elmaradását.”

„Inkább zárt terű eseményekben gondolkodunk, ahol eleve kevesebb ember fér el s az időjárás is hűvösebb lehet már akkor. Bízunk abban, hogy a járvány második hulláma nem húzza keresztül számításainkat. Konkrétumokat még nem árulok el, most folynak az egyeztetések, de szimpóziumokban, olvasói estekben, kiállításokban gondolkodunk” – tájékoztatta portálunkat Venyercsan Pál, a Magyar Intézet igazgatója.

Maga az Intézet már készül a szeptemberi újraindulásra. De még addig is, július végén és augusztusban is lesznek olyan programok, amit más szervezetekkel közösen hoznak tető alá. Ilyen lesz a jubilánsok köszönése, a SZMÍT-tel közös szervezésben.

Venyercsan Pál elmondta, folyamatosan figyelik a járványhelyzetet, s ahhoz próbálják igazítani a programokat.

„Minden tavaszi rendezvényünk halasztásra került, és most azon dolgozunk, hogy ezek egy részét még az idén, más részüket pedig jövőre meg tudjuk tartani. Például jelenleg azzal számolunk, hogy a Több mint szomszédot jövőre azokkal a programokkal tartjuk meg, amelyeket idén terveztünk. A karantén ideje alatt ugyan programjaink nem voltak, de háttérmunkát azért végeztünk” – ecsetelte a helyzetet az intézményvezető.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.