2019. december 18., 08:42

Szentpéteri Csilla: csodák igenis vannak!

Adventi élménykoncertet ad Szentpéteri Csilla zenésztársaival december 19-én, csütörtökön 19.00 órától Kassán. A koncert apropóján beszélgettünk a művésznővel.

Szentpéteri Csilla zongoraművész
Galéria
+6 kép a galériában

- Nagyszabású adventi látványkoncerttel érkeznek Kassára. Mire számíthatnak az érdeklődők?

Hatalmas öröm számunkra, hogy Kassán is bemutathatjuk ezt a varázslatos, impozáns, nagyszabású koncertünket, mely igazi lelki feltöltődést, tökéletes kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik szeretnék átélni az adventi várakozás minden pillanatát, rezdülését. Színes, unikális repertoárunkban megszólalnak az adventi készülődés hangulatát tükröző örömteli, pezsgő, vidám dallamok és az emelkedett hangvételű, porcelánfinomságú művek, ezekre a zenékre LED-falakon lenyűgöző filmek, kreatív vizualizációk követik a zene hangulatát, dinamikáját. Klasszikus szerzők ismert témáit ötvözöm vérpezsdítő latin, finom melodikus jazz, nosztalgikus blues és a filmzene stílusjegyeivel, saját szerzeményeimet is bemutatom, és természetesen a Karácsony érzékeny, szívet melengető dallamait is eljátsszuk elsőrangú zenésztársaimmal.

- Mit jelent Önnek advent? Művészként fontosnak tartja, hogy bekapcsolódjon az egyházi értelemben vett várakozásba és esetleg segítsen az embereknek elmélyülni, felkészülni az ünnepre?

Nekünk, muzsikuslelkeknek a december hónap a legaktívabb. Ilyenkor szinte mindennap utazunk valahova, hogy zenéink által megnyíljanak a lelkek, őszintén átélje a közönség ezt az életünket, hitünket meghatározó csodás időszakot. Bennem kettősség uralkodik ilyenkor, hiszen boldog vagyok, hogy zenélhetek, utazhatok sok helyre, s rengeteg vastaps kíséri utunkat, ugyanakkor nehéz is, hiszen távol vagyok a családomtól, vágynék arra, hogy velük is legyek, s együtt induljunk a várakozás útján. A befelé fordulás, lelassulás, az ünnepre való készülődés, a valódi párbeszédek nélkülözhetetlenek az emberiség számára, ettől valóban többek lehetünk. Sajnos ma azt tapasztalom, hogy a legtöbb ember számára a rohanás, stressz, vásárlás szimbólumává vált ez az ünnep. Nem a lelkiség a fontos, nem az, hogy kikkel leszünk együtt az ünnepen, kinek a szemében látom meg a szeretetet, az örömöt, együtt várva a csodát, hanem, hogy még ezt is vegyük meg, meg azt is, költekezzünk vég nélkül, s közben idegesek, türelmetlenek vagyunk.

- Több országba is ellátogatott a turné során a történelmi Magyarország területén belül. Mit jelent Önnek a szórványban élő embereknek zenélni, más a koncert hangulata, mint mondjuk Budapesten?

Makón születtem, az Alföldön. Ilyen értelemben vidéki ember vagyok, a vidéki emberek lelkiségével, emberszeretetével és minden pillanatban tudom, hogy honnan származom, ki vagyok, hol vannak a gyökereim. Amikor a történelmi Magyarország területén belül koncertezünk, ott mindig másképp szólnak a hangok. Valahogy kifejezőbben, a vidám zenék még vidámabbak, hiszen gyökereink és nyelvünk azonosak, a szomorú zenék még szomorúbbak, hiszen a térképen, s határvonalakat tekintve mégsem vagyunk együtt. A kultúra a legigazibb, legkifejezőbb diplomáciai nyelv, mely alkalmas arra, hogy összetartson nemzeteket, az ifjú generáció identitástudatát erősítse, építse.

- Járt már Kassán?

Igen, legutóbb két évvel ezelőtt eltöltöttünk egy egész napot Márai Sándor szülővárosában, aki pont azon a napon született, mint édesanyám. Az első pillanattól megfogott ennek a városnak az atmoszférája, a kassai dóm lenyűgözött, az óvárosban sétálni, finomat enni, kávézni az időtlenséget árasztotta, a Jakab-palota mesébe illő épület, a Márai Stúdió s a Thália Színház pedig kívül-belül árasztotta a kultúrát.

- Miért tartja fontosnak, hogy helyi művészek is fellépjenek a show-ban?

Ha közös a nyelvünk, de más a hely, ahol élünk, akkor attól szép ez a fúzió, hogy ha több száz kilométer is a távolság köztünk, ez eltűnik akkor és ott, eggyé válunk, a zene a másik közös nyelv, s nem kell hozzá tolmács sem, mindenki megérti. Vannak olyan fiatal fellépők is, akik a történelmi Magyarország területén születtek, de nem beszélik a magyar nyelvet. Legutóbb horvát gyerekkórus volt a vendégem, nagyon elérzékenyültem, amikor mindegyikük megölelt, s azóta is emlegetik azt az estét. Ezek az emberi kapcsolatok erősítik is az országok közötti békét, bizalmat, két óra teljes összeolvadásban vagyunk ilyenkor.

- Komplex audio-vizuális élményt ígér a kassai közönségnek. Miért érzi szükségesnek a zene mellett a látványt is?

Nem új keletű dolog ez, hiszen már a görög színházakban is használtak díszleteket, az operában a kosztümök, a látvány jobban tudta érzékeltetni magát a történetet. Miután a férjem grafikus-fotográfus, s emellett filmeket is készít, így jött az az ötlet, hogy nagyméretű LED-falakra a zenéimre komponáljon filmeket, kreatív vizualizációkat, izgalmas fotósorozatokat. Nem elnyomni vagy helyettesíteni akarjuk ezzel a zenét, inkább hangulati elemként használni, gazdagítani az élményt, fokozni a hangulatot.

- Mit üzen azoknak, akik nem ismerik a tevékenységét, esetleg még nem döntötték el, hogy megnézik, meghallgatják e koncertet?

Azt üzenem, hogy ezt a koncertet ne hagyják ki, nagyon egyedi, különleges hangulatú est lesz, elsőrangú zenésztársakkal, a zongorán túl bravúros gitár-, jazztrombita- és hegedűszólókkal, vérpezsdítő ritmusokkal. Temperamentum, líraiság, millió szín jellemzi az egész koncertet, lélegzetelállító színpadképpel. Szécsi Máté énekes és Dégner Lilla kassai színésznő-énekes, valamint helyi gyermekkórus is a vendégeim lesznek. Jöjjenek és kapcsolódjunk össze advent idején 120 percre! Mert csodák igenis vannak!

Közreműködik:
Szentpéteri Csilla – zongora
Kovács Ferenc – trombita, hegedű
Kertész Csaba – gitár
Czibere József – ütőhangszerek
Kovács Norbert – dob
Szendőfi Balázs – basszusgitár

Vendég:
Dégner Lilla – operaénekes
Szécsi Máté – énekes

Buzitai Alapiskola Gyermekkórusa

Helyszín és időpont: Jumbo Centrum (Masarykova 2, 040 01, Kassa), 2019. december 19., csütörtök 19.00
További információk a Thália Színház weboldalán vagy az info@thaliaszinhaz.sk e-mail címen.

Szentpéteri Csilla & Band - adventi koncert
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.