2021. augusztus 24., 10:09

Személyiségek, akikre büszkék vagyunk, csak már ők nem lehetnek közöttünk

A koronavírus-járvány nagymértékben megrendítette közösségünket, számos kiváló személyiségtől kellett végső búcsút vennünk. Dunaszerdahely Város Önkormányzata a polgármesteri díjak keretében három olyan jeles képviselőről is megemlékezett, akik már nem vehették át az elismeréseket. 

Polgármesteri díjak 2021-DSZ
Fotó: Reczai Lilla

Az ünnepélyes díjátadón Huszár Lászlót és Kornfeld Tibort, a kulturális és társadalmi életben jelentős személyiségeket In memoriam Pro Urbe-díjjal tüntették ki, valamint Rácz László népművelő és művész polgármesteri emléklapban részesült. Az elismeréseket már csak a rokonok tudták átvenni a polgármestertől. 

A Pro Urbe díjat a társadalmi és kulturális életben kiemelkedő eredményeket elérő személyeket és csoportokat jutalmazzák, amelyet a városi képviselőtestület három kategóriában ítél oda: a társadalmi élet, a kultúra és a sport kategóriában. A díj olyan személyeknek adományozható, akik kiemelkedő eredményeket szereztek a város fejlesztésében. 

Huszár László a szlovákiai magyar kultúra területén végzett kimagasló munkát. Pályája és életútja a város jeles képviselőinek pantheonjába emeli. 2008-ban ő kapta meg a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) díját, 2015-ben a Csallóköz Kultúrájáért Díjat, 2018-ban pedig a Gyurcsó István Díjat, és a Magyar Arany Érdemkeresztet. Nevéhez fűződik a Duna Menti Tavasz, a Bíborpiros szép rózsa vagy az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny megszervezése. 2013. január 1-i megalakulásától egészen haláláig a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója, vezetője volt. A Gyurcsó István Alapítvány egyik alapítója és vezetője, valamint a Kortárs Magyar Galéria kuratóriumának tagja volt. Az utóbbi időben újabb tevékenységek felé nyitott, megszállottja lett a felvidéki magyar értékek gyűjtésének. Elindította a Felvidéki Értéktár mozgalmát. 

In memoriam Pro Urbe-díjjal emlékeztek meg Kornfeld Tiborról, a dunaszerdahelyi társadalmi élet kiemelkedő alakjáról, aki a dunaszerdahelyi zsidóság legfontosabb krónikása volt. Az egyik legnagyobb formátumú régi dunaszerdahelyi volt, igazi lokálpatrióta. Vegyészként kezdett dolgozni, majd nyugdíjazásáig a helyi idősek otthonának volt az igazgatója. Édesapja szintén a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközösség kitűnő egyénisége volt, Tibor az ő nyomdokait követve értékmentő és értékteremtő munkájával az egyik legnagyobb alkotását írta meg, amely a 300 éves helyi zsidó közösség életét feltáró magyarul, szlovákul és angolul is megjelent Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely című könyve. A dunaszerdahelyi zsidó temetőt feldolgozó adatbázisban is nagy szerepe volt, mégis legnagyobb művének azt tartotta, hogy a zsidó közösség 2014-ben felavathatta a holokauszt emlékművet a zsidó temetőben. Az emlékfalon megtalálható, mintegy háromezer név az ő gyűjtésének köszönhető. Életével és munkásságával tevékeny alakítója volt a város közéletének. 

Kornfeld Tibor In memoriam Pro Urbe-díj
Fotó:  dunaszerdahelyi.sk

A polgármester idén egy polgármesteri emléklapot is átadott. Ez azon személyeknek, illetve csoportoknak adható át, akik sokéves munkájukkal jelentősen hozzájárultak a város és a régió fejlődéséhez.

Életmentő, vagy vagyonmentési akcióban vettek részt. Munkásságukkal a város érdekeit szolgálták. Idén a már elhunyt Rácz László festő és népművelő családjának osztották ki a díjat. Rácz László a Csallóközi Népművelési Központ művészeti osztályának volt módszertani vezetője, aki a mai napig példaként szolgál. Képzőművészeti és fényképészeti katalógusok szerkesztője, a járási népművelési központ kiállításainak szervezője volt. A központban negyven évig még a dunaszerdahelyi régió képzőművészeti és képművészeti felelőseként dolgozott. Számos színvonalas rendezvény ötletgazdája volt. Nevéhez fűződik a Képzőművészeti Spektrum, a Csallóközi Színes Ceruzák. Művésztelepeket vezetett több településen is. 

Polgármesteri díjak 2021-DSZ
Rácz László özvegye a díjátadón
Fotó:  Reczai Lilla

A város és természetesen családjuk szívében örök emlékként élnek majd ők, akiknek jelleme, tehetsége és munkássága meghatározó volt a társadalom egészére.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.