2020. március 31., 18:20

Szájmaszkban csókolózó pár került a Vogue címlapjára

Szájmaszkot viselő csókolózó pár került a portugál Vogue áprilisi címlapjára. A rendhagyó címlapfotóval a koronavírus-járvány által kialakult rendkívüli helyzetre hívják fel a figyelmet a magazin készítői.

Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: FB

A koronavírus-járvány által kialakult egészségügyi válság már a divatszakma területén is megmutatkozik. Az emberek figyelme mindinkább a koronavírus terjedésére- és annak megfékezésére fókuszál. Erre a válságos helyzetre hívja fel a figyelmet az egyik legismertebb divatmagazin – a Vogue is.

Ez a nemzetközi női magazin nemcsak professzionális divatfotóiról ismert. Kulturális-, politikai- és különböző társadalmi témákban is igyekszik véleményt nyilvánítani. Ilyen volt, amikor az idén januárban címlapfotó és belső fotók nélkül jelent meg a Vogue olasz változata. A magazinban csupán rajzolt képek szerepeltek. Mindezzel a klímaváltozásra akarták felhívni a figyelmet, illetve a divatmagazinok ökológiai lábnyomára.

Ugyanakkor a Vogue-ot sok kritika is éri. Többen kifogásolják azt a típusú „szépségideált”, amit a magazinokban szereplő, rivaldafénybe helyezett modellek képviselnek. Sokakat zavar, ahogy a lap készítői a vagyont és a luxuséletet igyekeznek előtérbe helyezni. A méregdrága ruhák és kozmetikai termékek propagálásával pedig a fogyasztásra biztatnak. Mindennek ellenére továbbra is nagyon sok olvasója és előfizetője van világszerte a Vogue-nak, amely mára már 21 országban jelenik meg.

Nem sokkal ezután kirobbant a koronavírus-járvány, amely jelentősen megváltoztatta a divatlapok életét is. Az emberek szemében a divat és a külsőségek hirtelen a háttérbe szorultak. Az olvasókat sokkal inkább érdekli a koronavírus-járvány alakulása a világban, mint az idei divattrendek.

Szájmaszkban csókolózó pár

A koronavírus-járvány által kialakult rendkívüli helyzetet igyekezett szemléltetni a portugál Vogue legújabb, április száma. A fekete-fehér címlapon, ami már önmagában is nyomasztó hatást kelt, egy szájmaszkot viselő, csókolózó szerelmespárt látunk.

A magazin címlapján nagybetűkkel a Freedom on Hold. Covid-19. Fear will not stop us, vagyis „A szabadság függőben. Covid-19. A félelem nem állíthat meg bennünket” szöveg olvasható. A búskomor jelenet René Magritte Szeretők című festményét idézi, ahol egy letakart arcú férfi és nő csókolózik.

Az említett címlapfotó azért is lehet érdekes a számunkra, mert szerzője a pozsonyi származású szlovák fotós, Branislav Šimončík. A képen szereplő pár pedig szintén Szlovákiából származik: Bibiána Baltovičová és Adam Bardy, akik a való életben is egy párt alkotnak.

Az említett címlapfotó amellett, hogy egy komoly világproblémára hívja fel a figyelmet, ugyanakkor érzelmeket is közvetít. Éppen a valódi érzelmek közvetítése az, amit a divatmagazinok sokszor mellőznek.

A mesterkélt és művi pózokban megjelenő, mindenáron túlsminkelt modellek a tökéletességet hivatottak idézni. Eközben az itt megjelenő fiatal nők érzelemnélküli és élettelen tekintetükkel leginkább kirakati próbababaként hatnak. Pont ez okból alkalmatlanok bármilyen mélyenszántó üzenetet is közvetíteni.

A divatfotók esetében hosszú ideje hiánycikk a mélyebb belső tartalom. A divatos ruhák, kiegészítők és drága luxushelyszíneken kívül ezek a fotók szinte semmi mást nem közvetítenek. Pedig éppen a fényképek azok, amelyekkel igazi érzelmeket, társadalmi problémákat lehetne felszínre hozni és dokumentálni.

Hisz a nő nem egy divatot majmoló, pazarló és költekező életmódot folytató valaki, hanem érző és szerető lény, aki nem csak passzív megfigyelője, de aktív résztvevője is a világban zajló eseményeknek. A portugál Vogue címlapja tehát ezen a téren is újítást és előrelépést jelent.

Már csak olyan szempontból is, hogy a szerelemre, a válságos helyzetekben tanúsított kitartásra, odaadásra és feltétel nélküli szeretetre hívja fel a figyelmet. Amikor két ember minden rossz dolog, betegség és nehézség ellenére kitart egymás mellett.

A kérdés már csak az, hogy milyen mélyen érintette a koronavírus-járvány által kialakult rendkívüli helyzet a divatmagazinok készítőit. Milyen szinten tudatosítják, hogy a női magazinok által sugárzott világ- és nőkép terén is változásra van szükség? És nem csak egy rövid, egycímlapos átalakulásról van szó, amit az eladott példányszámok megnövelése érdekében vállaltak be?

A járvány kitörése ugyanis merőben megváltoztatta az emberek – így a nők érdeklődési körét és értékrendszerét is. Félő, hogy mindez az elkövetkezendő időszakokban a divatmagazinok piaci sikerein is meg fog mutatkozni.

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.