2021. július 24., 14:02

Pro Traditione-díjat kapott Écsi Gyöngyi

Écsi Gyöngyi kapta 2021-ben a Pro Traditione-díjat. A népszerű ének- és mesemondó, népi gyűjtő, református lelkész az elismerést a Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválján vehette át, a mátyusföldi Zsigárdon.

Pro Traditione - Écsi Gyöngyi
Galéria
+1 kép a galériában
Écsi Gyöngyi a Pro Traditione-díjjal
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A fesztivál a hagyományok szerint a Kaszás Attila Kulturális Fesztivál keretén belül kerül megrendezésre már évek óta, a Gyermek és felnőtt néptánc és népzenei tábor záróakkordjaként. Idén a koronavírus járvány miatt azonban a néptánctábor leszűkült, főleg helyi, zsigárdi iskolások, gyermek néptáncosok vehettek részt rajta. Így a Néptánc és népzene régiónkban – néptánc összpontosítás gyermekek részére nevet kapta. A néptánc foglalkozásokat Oláh Attila és Fecske Renáta koreográfus-, néptáncoktató páros vezényelte le.

A Kárpát-medencében élő népek folklórfesztiválján a hagyományokhoz híven a szintén Pro Traditione-díjas Pósfa zenekar húzta a talpalávalót.

A fesztiválon olyan csoportok léptek színpadra, mint a Kölesfőd Gyermek Néptáncegyüttes, az Apró Csallóközi Néptáncegyüttes, a Kis Csallóközi Néptáncegyüttes, a Csallóközi Táncegyüttes, valamint a nádszegi Nádos Néptánccsoport.

Pro Traditione - Écsi Gyöngyi
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A fesztivál keretén belül került sor a Pro Traditione-díj átadására is. Ezt az elismerést olyan a magyar kultúra, sport, tudomány vagy más jeles területen működő személy, illetve intézmény kaphatja meg, aki érdemben és minőségben is nagyot alkotott, méltó módon képviseli a Felvidéket.

A díjat akkor alapítottuk Csiba Péterrel, Kaszás Attila sógorával, amikor észleltük, hogy egyre több felvidéki énekes, zenész, táncos képvisel eredményesen és méltón bennünket rangos megmérettetéseken, mint például a Fölszállott a páva tehetségkutató. A Pro Traditione Polgári Társulás, Zsigárd, amelyet még Kaszás Attilával hoztunk létre 2002-ben, belegyezett abba, hogy ennek apropóján díjat alapítsunk. Ezt az elismerést legtöbb három ember vagy intézmény kaphatja meg egy évben”

– nyilatkozta portálunknak korábban Kiss László, a Zsigárdi Kulturális – Közösségi és Tájékoztató Központ napjainkra már nyugdíjba vonult vezetője, a díj egyik alapítója.

Pro Traditione - Écsi Gyöngyi
Kiss László, Baranyai Alajos és Žiaček Adrianna átadják a díjat Écsi Gyöngyinek
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

2021-ben a díjat a Mátyusöldről származó, hetényi református lelkész, ének-és mesemondó, gyűjtő, előadóművész Écsi Gyöngyi kapta.

A díjátadót a helyi alapiskola igazgatója, Žiaček Adrianna konferálta. A díjat Écsi Gyöngyinek a kuratórium tagjai: Baranyay Alajos, Zsigárd polgármestere, Kiss László, a Pro Traditione polgári társulás alelnöke adta át.

Pro Traditione - Écsi Gyöngyi
Écsi Gyöngyi
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Écsi Gyöngyi elárulta, még sokáig szeretné szolgálni a felvidéki közösséget. A díjátadót követően szép mesével köszönte meg a közönségnek és a kuratóriumnak az elismerést.

A vele készített interjúnkat a Magyar7 hetilap 31. számában olvashatják.

Pro Traditione - Écsi Gyöngyi
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.