2022. január 25., 08:28

Ozsvald Árpád és Turczel Lajos nyomában

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága a hétvégén két jelentős, a szlovákiai magyar irodalmi körökben elismert személyiségről emlékezett meg, akik már sajnos nem lehetnek az élők sorában.

Ozsvald emlékszoba.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Ozsvald Árpád emlékszobája Nemesorosziban
Fotó: SZMÍT

Az SZMÍT tagjai meglátogatták a Lévai járásban fekvő Nemesoroszi települést, ahol a híres költő, Ozsvald Árpád született 1932-ben. Ozsvald 90. születésnapját ünnepelné január 28-án, ezért a jeles alaklomból az írótársaság tagjai szülőfalujában rótták le kegyeletüket a 2003-ban elhunyt költő emlékszobájában. Ľuba Tóthová polgármester fogadta a résztvevőket a kicsiny falucskában, majd kísérte el a vendégeket az emlékszobába, utána pedig a községházára is.

A polgármester örömmel fogott kezet Ozsvald Árpád leányával, Tóth Ozsvald Zsuzsával, aki édesapja emléktábláját jött megkoszorúzni férjével, Tóth László íróval, aki az SZMÍT oszlopos tagja is egyben.

Ozsval Árpád emlékszoba
Fotó:  SZMÍT

Nemesoroszi mára már jobbára szlovák falucskának mondható, s a polgármester asszony szomorúan tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a faluban inkább a szlovák és a magyar nyelv keverésének használata a ,,módi“, ha a beszélt nyelvről van szó. A 2021-es népszámlálási adatok szerint már csak 102 fő vallotta magát magyarnak, ami az összlakosság 17,38%-át teszi ki.

A nemesoroszi megálló után az Érsekújvári járásban található Ipolyszalka következett, ahol a jeles irodalomtörténész, Turczel Lajos született 105 évvel ezelőtt. A helyi alapiskola az ő nevét viseli és az óvoda is ebben az épületben található. Az igazgatónő, Zalaba Zsófia készségesen megmutatta a társaság tagjainak a Turczel-féle emléktárgyakat, amelyeket az iskola folyosóján állítottak ki. Eredetileg egy emlékszobát hoztak létre az irodalomtörténész tiszteletére, de azt még nem sikerült felújítaniuk.

Turczel Lajos Ipolyszalka
Turczel Lajos sírjánál Ipolyszalkán
Fotó:  SZMÍT

Az iskolai bebarangolás után az intézmény diákjaival, tanáraival és az igazgatónővel egyetemben az írótársaság tagjai kilátogattak Turczel Lajos sírjához, s itt közösen elhelyezték az emlékezés virágát, s gyertyát gyújtottak Turczel tiszteletére. Az írótársaság bátorította a fiatalokat, hogy olvassanak és írjanak sokat.

Ipolyszalka-Turczel-diákok
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.