2020. július 11., 13:32

Összehúzott nadrágszíjjal

Nehéz helyzetbe került a kultúra, hiszen a koronavírus-járvány miatt tervezett események nagy részét törölni kellett, egy részüket pedig át kellett ütemezni. A járvány kitörését követő első hetekben ráadásul még úgy tűnt, az idén alig jut kevéske forrás a szellemi épülésünket szolgáló eseményekre.

A Csallóközi Múzeum főépülete

Nem csoda, hiszen szinte mindenhová kevesebb pénz folyik be az idén, és ahol a legkönnyebben lehet spórolni, az éppen a kultúra területe. Válságkezelő tervek születtek és születnek, a helyzet képlékeny, és a gazdaság újraindításának tükrében még változhat a status quo. Szerencsére mostanra már látni a fényt az alagút végén. Ha nem is olyan mértékben, mint ezelőtt, de az idén is jut támogatás a nagyobb, költségigényesebb rendezvényekre, fontos intézményeink működése biztosított.

Másrészt úgy tűnik, eljött a kisebb, regionális vagy helyi rendezvények ideje, ami egyúttal erősítheti a közösségi összefogást. Ennek az éllovasa a Csemadok.

Önerőből, minimális befektetéssel is lehet kiállítást, könyvbemutatót, beszélgetős estet rendezni, és összehozni az embereket. Ha nem ér el bennünket a járvány második hulláma, ősszel nagyjából újraindulhat a kulturális élet, még ha nem is egészen úgy, ahogy eddig megszoktuk. Sok függ persze attól is, tudunk-e és mennyit áldozni a szellemi táplálékra.

A működés biztosított

Nagy Iván, a Dunaszerdahelyen működő megyei fenntartású Csallóközi Múzeum igazgatója bizakodik. Eddigi információi szerint megkapják az egész évi költségvetést, ám a fejlesztési terveket egyelőre félre kell tenni.

Tervezett eseményeinket meg tudjuk rendezni, a működési költségeink biztosítottak, munkatársainkat meg tudjuk tartani, de befektetésekre az idén nem futja. A múzeumot ez utóbbi éppen nem érinti, de a somorjai tájházban, amely a mi igazgatásunk alá tartozik, megkezdődött volna a felújítás harmadik szakasza. Egy színt akartunk lebontani és újraépíteni, de erre már csak jövőre kerül sor, ha az anyagi helyzet megengedi. Minden terv, ami az idén nem valósulhat meg, átkerült a következő évre, miközben sok függ attól, milyen helyzetben lesz a gazdaság, sikerül-e az a bizonyos visszapattanás.
 
Addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér

Egyelőre ott tartunk, hogy főleg ígéreteink vannak, s ezekből remélhetőleg pénz is lesz, foglalja össze a helyzetet Mézes Rudolf, a Csemadok nyugat-szlovákiai regionális alelnöke.

Abban bízom, hogy az alapszervezeteink azokat a rendezvényeket, amelyeket beterveztek, a maguk módján meg is tudják valósítani. Főleg, hogy tudom, az önkormányzatoknál is nagy a gond, kevesebb a pénz, amiből a kulturális szervezeteket szokták támogatni. Galántán például a legnagyobb magyar eseménynek számító Kodály-napokra az eredetileg tervezett összeg 60 százalékát sikerült jóváhagyni, és május vége helyett november 20–22-én kerül rá sor.

A kórusokkal és a zsűritagokkal egyeztetniük kellett, hiszen a háromévente megrendezésre kerülő nívós kórustalálkozó időpontjait, a zsűri összetételét jó előre fixálják. Azt is figyelembe kellett venni, hogy a járvány miatt a kórusok eddig jóformán nem is gyakorolhattak, tehát felkészülési időre is szükségük van.

csallóközi múzeum

Mézes Rudolf elmondja, hogy a járvány kitörését követő hetekben helyzetfelmérést tartottak. Átszabták a terveket, hogy a lehető legtöbb regionális és országos rendezvény még az idén megtartható legyen, még ha nem is az eredeti időpontban. Ez komoly logisztikai munkát igényel, hiszen a Kodály-napoknál például 700-800 ember többnapos ellátásáról és elszállásolásáról kell gondoskodni, valamint arról is, hogy a kultúrház az esemény napjaira rendelkezésre álljon.

Jó hír, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap jóváhagyta a támogatásokat, és a szerződések 35-40 százaléka már megérkezett. Remélhetőleg a pénz is megjön a rendezvényekre. A Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott pályázatok esetében akkor voltak sikeresebbek, ha eszközbeszerzésre, felújításra is kértek támogatást. Nagyszombat megyétől elsősorban a vírus ellen folytatott küzdelem megsegítését szolgáló pályázatok voltak sikeresek, például kézfertőtlenítő automatákra kaptak támogatást. Ezekre a nagyobb eseményeknél szükség is lesz.

Konkrétan a nyári táborokban is használni tudjuk a kézfertőtlenítőket. Még nem kizárt, hogy ősszel a megyénél újra lehet pályázni, attól függően, hogyan alakul a gazdasági helyzet. Nekünk mindenesetre addig kell nyújtózkodnunk, ameddig a takarónk ér. Hogy konkrét legyek, a Kodály-napok kapcsán már most próbáljuk megtudakolni a szállásadóktól, hogy novemberben milyen áraik lesznek, hasonlóan az étkeztetés költségeit. Az viszont már egészen biztos, hogy a kultúrház bérleti díja jelentősen emelkedni fog, vagyis kétséges, hogy a megpályázott összegből ki tudjuk-e fizetni a költségeket. Valószínűleg támogatókat kell keresnünk.

Az alelnök szerint azonban a legfontosabb, hogy a Csemadok-tagok ne fásuljanak el, ne törjenek le a nehézségek miatt, hanem folytassák a kultúrmunkát. Bizakodásra ad okot, hogy Trianon 100. évfordulóján szűkebb pátriájában, a Mátyusföldön 24 alapszervezet tartott emlékünnepséget és 6 új emlékhelyet avattak.

Még sok a kérdőjel

Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke éppen a napokban kapott értesítést a Bethlen Gábor Alaptól, hogy a kedvezőtlen anyagi helyzet miatt az idén nem tudják támogatni a pozsonyi Városi Kulturális Napok színházi elődadásait, de amennyiben újabb anyagi forrásokhoz jutnak, átértékelik a helyzetet. Még szerencse, hogy az OTP Banktól sikerült szerezni támogatást. A Városi Kulturális Napok Pozsony egyik legnagyobb és egyben legköltségesebb magyar rendezvénye, az idén szeptember 27-től december 16-ig tart, és hetente lesznek események.

Mecénások sajnos már nincsenek, hiszen már nem írhatják le az adóalapból a támogatást. A kulturális napok legnagyobb tehertételei éppen a színházi előadások. Még kérdés, hogy őszig hogyan alakul a helyzet, lesz-e második járványhullám, hányan ülhetnek be a színházterembe és milyen feltételek mellett. Ha csak fél ház lehet, akkor az előadás már nem rentábilis. A tavaszi pozsonypüspöki rendezvényeinket is törölni kellett, a nótaestet például novemberre raktuk át.

A fővárosi Csemadok már az őszi rendezvényekre fókuszál. Pozsonypüspökin az alapszervezet 70. születésnapjára készülnek, ahol 120-130 emberre számítanak. Eredetileg májusra tervezték, de a járvány miatt szeptember közepén lesz. Erre az alkalomra egy kis könyvecskét is kiadnak, amely az 50. évfordulóra készült folytatása lesz.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/28. számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.