2019. december 2., 19:44

Nem hámoznak, hímeznek: vajdasági és felvidéki vendégek egy kiállítás-megnyitón

A Hagyományok Háza 2019-ben is meghirdette az országos Kisjankó Bori hímzőpályázatot. A díjnyertes alkotások a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum tárlatán tekinthetők meg január közepéig. 

Fotó: Csermák Zoltán

A Hagyományok Háza 2019-ben immáron XXIX. alkalommal meghirdetett országos Kisjankó Bori hímzőpályázatára rendkívül magas színvonalú pályamunkák érkeztek a Kárpát-medence egész területéről.

A díjazott alkotásokat 2019. november 29-e és 2020. január 16-a között láthatja a közönség a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A kezdeményezésre a nagyközönség részéről megkülönböztetett figyelem összpontosult, a kiállítást telt ház mellett nyitották meg november 29-én.

Az eredményeket látva a szervezők úgy vélik, a legrégebbi múlttal rendelkező hímzőpályázat semmit sem veszített fényéből, sőt ellenkezőleg, az ezen a területen tevékenykedő tehetséges alkotóknak köszönhetően folyamatosan képes megújulni.

  Balkó Szilvia Felvidékről, a zoboraljai Pogrányból érkezett a megnyitóra.

„Népművészeti csoportunk több mint három éves, és először neveztünk be a pályázatra. Rengeteg áldozatos munkával jár e tevékenység, s ha valami sikert érünk el, mint a mostani, ez újabb motivációt jelent számunkra. A pályázaton egy pogrányi viselettel indultam, s nyertem első díjat.”

Ebben az évben 114 tervező és több mint 200 kivitelező munkájaként 397 alkotást bírált el a zsűri, ebből hagyományos mesterremek minősítést 53, hagyományos míves termék minősítést 38, modern mesterremek minősítést 70, modern míves termék minősítést 74, ajándéktárgy minősítést 7 alkotás kapott. A bírálók 155-öt nem javasoltak kiállításra.

„Négyen képviseljük a Délvidéket a megnyitón" – tájékoztat az újvidéki Zuberec Vera, akinek munkáját idén Kisjankó Bori díjjal ismerték el. "Mi már rutinos pályázónak számítunk, korábban már az első díjat is elhoztuk. Idén úri hímzéssel, terítő-párna és futó garnitúrával, halottas lepedő-feldolgozással, valamint ruszin vagdalásos hímzéssel érkeztünk.” A megnyitó résztvevői megtekintették az emeleti kiállítást, s a program kiegészült Péter Mónika Mária és Péter-Jani Csilla: Kalotaszegi vagdalásos mintagyűjtemény című kötetének bemutatójával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.