2019. június 10., 18:04

Nádszegen koncertezett a Nemzeti Énekkar - VIDEÓVAL

A nemzeti összetartozás napja alkalmából Nádszegen, a Szent István Plébániatemplomban adott hangversenyt a Nemzeti Énekkar.

ne10.jpg
Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

A Nemzeti Énekkar két felvidéki helyszínen koncertezik június folyamán. A Csallóköz és a Mátyusföld határán fekvő Nádszegen június 7-én csengett a kórusmuzsika, legközelebb Ógyallán, a Szent László római katolikus templomban hallhatja a filharmonikusokat a felvidéki közönség június 12-én.

A kórust Nádszegen Kacz Éva, polgármester köszöntötte. Hangsúlyozta, mikor Magyarország a trianoni évfordulót a Nemzeti Összetartozás Napjává emelte, sikerült a mély gyászból emlékezést, szomorú ünnepet kovácsolni, és azt az érzést, hogy felelősséggel tartozunk egymásnak egymásért. Kacz Éva és Szarka Zsuzsa, a rendezvény főszervezője elmondták, a nemzeti összetartozás napját testvértelepülésük meghívására Újbudán töltötték. Együtt voltak székelyek, kárpátaljaiak, délvidékiek, anyaországiak és elültették a nemzeti összetartozás fáját is.

A nádszegi koncertet Kocsis-Holper Zoltán, a Nemzeti Énekkar másodkarnagya vezényelte, zongorán, valamint orgonán az együttes állandó korrepetitora, Bizják Dóra működött közre. Szoprán szólóban modettát énekelt az Énekkar művésze, Széll Cecília. A másodkarnagy elmondta portálunknak, a Nemzeti Filharmonikusok Nemzeti Énekkara professzionális énekesekből áll, a zeneirodalom legnagyobb műveit tanulják minden nap. A felvidéki hangversenyre olyan műveket próbáltak összeválogatni, amelyek nagy magyar zeneszerzőknek, illetve ma élő zeneszerzőknek műveit mutatja be.

A Nemzeti Énekkar nádszegi koncertje Liszt Ferenc Pater noster című orgonás kórusművével vette kezdetét, amely a komponista legjellemzőbb egyházi alkotása. A következő szakaszban a romantika jellegzetes egyházi darabjai csendültek fel Felix Mendelsshon-Bartholdy szerzeményeiből. Az énekkar előadta Beischer-Matyó Tamás Čierny havran (fekete holló) című művét, amelyet a zeneszerző, aki maga is jelen volt a nádszegi koncerten 2016-ban a KÓTA felkérésére alkotott meg a Bartók Évhez kapcsolódva. A Nemzeti Énekkar számára fontos volt az, hogy a Felvidékre érkezvén tisztelegjenek Kodály Zoltán emléke előtt. Kocsi-Holper Zoltán a hangverseny szünetében egy kedves Kodály Zoltán levelet olvasott fel a  közönségnek, amelyet a nagy zeneszerző Nádszegen írt 1905.augusztus 13-án Bauer Hildának. Ebben Kodály a Csallóközt és Nádszeget szebbnek írja le, mint Párizst. A másodkarnagy megemlítette azt is, hogy a levélre Józsa Mónika, a közismert mátyusföldi karnagy hívta fel a figyelmét, aki szintén jelen volt a nádszegi hangversenyen.

 

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A Kodály kompozíciók közül a kétkórusossága és nehézségi foka miatt ritkán hallható Miserere című zsoltár csendült fel a nádszegi templomban, majd a koncert zárószáma is Kodály darab volt, a Jézus és a kufárok című kórusművel. A nádszegi közönség áhítattal  fogadta a csengő kórusmuzsikát.

 

ne10.jpg
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.