2021. május 15., 15:45

Múzeumok és galériák éjszakája Rimaszombatban

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum is csatlakozik a Múzeumok és Galériák Éjszakája elnevezésű eseménysorozat idei évfolyamához, amelyet a járványhelyzet miatt ismét rendhagyó formában rendeznek meg.

Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

A helyi múzeumban 2021. május 15-én, szombaton 17 és 21 óra között nyitnak kiállításokat a nagyközönség számára. Az esti múzeumi bejárás során a közönség A húsvéti tojások varázsa, a Világörökség a föld mélyén, valamint a Fábry János (1830-1907) című kiállításokat tekintheti meg.

 A belépődíj 2 euró, 6 év alatti gyermekek számára ingyenes.

A múzeumok éjszakájára a vonatkozó járványellenes intézkedéseknek megfelelően kerül sor, ezért a múzeum bejárása csak egyéni látogatók számára engedélyezett. A múzeumba csak maszkban lehet belépni. A belépéskor pedig fertőtleníteni kell a kezeket és két méteres távolságot kell tartani. Az épületben egyszerre legfeljebb 68 látogató tartózkodhat – közölte az intézmény.

A múzeum egyéni bejárása mellett online programmal is készülnek a szervezők. 

A tároló helységek kincsei nevű online túrát 16 órakor közvetítik az intézmény Facebook-oldalán. Ennek során a múzeum raktárának gyűjteményébe tekinthetnek be az érdeklődők. Bemutatásra kerül többek közt egy százhúsz kilogrammos zárókő az elpusztult gombaszögi pálos kolostorból, egy fűző és egy tű a 19. század közepéből, egy díszített takaró maradványa, valamint Beszédes László szobrász parasztot ábrázoló bronzszobra és Péli János entomológiai gyűjteménye.

Ugyancsak a világhálón keresztül közölnek egy válogatást a gyűjtemény pikánsabb darabjaiból is. Ezeket a tárgyakat 22 óra után mutatják be. Látható lesz például Makovits Jenő - Bacchanália c. olajfestménye, amelyet a megrendelő visszaküldött az alkotónak, mert kevesellte a kép erotikus hatását.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.