2021. április 20., 14:19

Két új kiállítással nyit a Gömör-Kishonti Múzeum

Négy hónapnyi szünet után kedden újra megnyitotta kapuit a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum. Az intézmény két új kiállítással várja a látogatóit.

Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

Az érdeklődők számára keddtől újra elérhetővé válnak a múzeum állandó kiállításai és tárlatai. A honismereti kiállítás megtekintésekor a látogatók szemügyre vehetik az áprilisi hónap kiemelt műtárgyát is, az erdélyi Ákosfalváról származó oláhcigány női viseletet, mely műtárgyat a rimaszombati roma lakosság mindennapjait bemutató érdekes fényképanyaggal egészítettek ki.

A múzeum újranyitásának keretében a látogatók két új kiállítást is megtekinthetnek:

„A hímes tojások bája” a múzeum gazdag húsvéti tojás gyűjteményét mutatja be, mely már röviddel az intézmény 1882-es létrejötte után megalapozódott. A látogatók számos, különböző eljárással készült hímes tojással ismerkedhetnek meg, olyanokkal, melyek kaparással, batikolással, festéssel, levélnyomatos módszerrel, horgolással, és megannyi különböző eljárással készültek. Bemutatásra kerül a múzeum gyűjteményének legrégibb hímes tojása is, mely 1889-ből származik, s mely ezzel a dátummal, az ország valamennyi múzeumi gyűjteményben lévő hímes tojása közül a legrégebbi címével büszkélkedhet.

Hímes tojások bája
Fotó:  Gömör-Kishonti Múzeum

Az intézmény 5 különleges, patkolt tojásnak is otthont ad, melyek máig felderítetlen technikával készültek. Noha csupán néhány tojásról van szó, a szlovákiai múzeumok gyűjteményében így is egyedülálló tárgyak ezek.

Figyelemre méltóak a bányászati szimbolikával díszített tojások. A kézzel készített apró fém kalapácsokat, fogókat és üllőket szegecskékkel illesztették a törékeny tojáshéjhoz, ami a kovácsmesterek és segédeik kézügyességéről árulkodik.

Kézzel kovácsolt a tojás alsó felébe elhelyezett dátum is. Négy tojás esetében az 1911-es évszámmal találkozhatunk, az ötödiken pedig, melynek díszítése is eltérő a többitől, az 1913-as évszám olvasható. Mindemellett a kiállításon számos, más technikával készült hímes tojás is megtekinthető, például a karcolásos technikával készült tojások, melyek több esetben a virágmotívumok és verssorokon túl batikolással, festéssel, levélnyomatos módszerrel, horgolással és számos más technikával lettek kiegészítve. A kiállítás 2021. április 20-tól június 13-ig lesz látható.

A Barlangok és Karsztok Nemzetközi Éve kapcsán már megtekinthető a „Világörökség a Föld mélyén” című kiállítás is, melynek legfőbb célja, hogy közelebb hozza a látogatókhoz a világörökség barlangjait, valamint felhívja figyelmüket azok értékére. A háromnyelvű (szlovák, magyar, angol) tárlat bemutatja a Szlovák-karszt és a vele kapcsolatban álló Aggteleki-karszt barlangjait, melyek 1995-ben kerültek fel az UNESCO Világörökségi listájára. 

Világörökség a Föld mélyén kiállítás
Fotó:  Gömör-Kishonti Múzeum

A kiállítás látogatóinak lehetősége nyílik mélyrehatóbban is megismerkedni ezen területek földrajzával és felszíni karsztjelenségeivel, az egyes barlangok morfológiájával, élővilágával, a barlangok és emberek kapcsolatával, továbbá a Domica és Baradla-barlangokkal, a Dobsinai-jégbarlanggal, a Gombaszögi és Jászói-barlangokkal, az Ochtinai-aragonit-barlanggal és a Krasznahorkai, a Béke, a Vass István, a Kossuth, a Meteor és Esztramos-barlangokkal.

A tárlatot a rozsnyói székhelyű Minotaurus Szpeleológiai Társaság karöltve a rozsnyói Bányászati Múzeummal és az Aggteleki Nemzeti Parkkal közösen készítette. A szlovákiai barlangokat ábrázoló fényképek jelentős része Jaroslav Stankovič és a Minotaurus Szpeleológiai Társaság nevéhez köthető, magyar oldalról pedig Borzsák Péter és Egri Csaba fényképeit láthatjuk. A tárlat 2021. augusztus 31-ig tekinthető meg.

A látogatók számára újra megtekinthető a Fábry Jánosnak (1830-1907), a Gömör-Kishonti Múzeum alapítójának és első igazgatójának szentelt kiállítás, amely szintén augusztus végéig lesz látható.

img_1500.jpg

A vendégek megismerkedhetnek Fábry sokoldalú egyéniségével és munkásságával. Az iskolaügy és nevelés, művelődés, gyűjtőtevékenység és muzeológia terén egyaránt kiemelkedőt alkotó Fábry Gömör-Kishont kultúráját és hagyományait nemcsak a megye és az Osztrák-Magyar Monarchia keretein belül, de annak határain túl is prezentálta. Bemutatásra kerülnek olyan, a múzeum gyűjteményéből származó dokumentumok, kéziratok és fényképek is, melyek mindeddig nem voltak hozzáférhetők a nyilvánosság számára. A tárlatot a magyarországi Fábry család örökségéből származó értékes tárgyak egészítik ki.

A múzeumba való belépés feltétele a 7 napnál nem régebbi negatív antigén vagy PCR-teszt felmutatása, valamint az alsó és felső légutakat eltakaró FFP2 vagy KN95 típusú maszkok (reszpirátorok) használata. A múzeumba való belépés előtt szükséges a kéz fertőtlenítése az előkészített fertőtlenítőszer használatával. Az épület kiállítótermeiben korlátozva lesz a látogatók száma, méghozzá úgy, hogy minden személyre legalább 15 négyzetméternyi terület jusson.

A Gömör-Kishonti Múzeum hétköznaponként (keddtől péntekig) 9:00 és 17:00 óra között, hétvégenként pedig 13 és 17 óra között látogatható.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.