2023. május 11., 17:17

Múzeumok éjszakája: Tematikus tárlatvezetések a Csallóközi Múzeumban

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum 2023. május 13-án bekapcsolódik a Múzeumok és galériák éjszakájába, nem is akármilyen programmal, ugyanis a szombati napon két tematikus tárlatvezetés is megvalósul.

Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: facebook.com

A Csallóközi Múzeum minden évben megrendezi a Múzeumok éjszakáját, ilyenkor ingyenes a nyitvatartás, a látogatókat pedig délelőtt 10 órától 22 óráig fogadják. Nagy Ivántól, az intézmény igazgatójától megtudtam, hogy Szlovákiában központilag szervezik az eseményt és országos szinten nagy hagyománya van, amelyhez midnen alkalommal csatlakozni szoktak. A program összeállítása azonban az adott múzeum feladata, amelyhez szabad kezet kapnak. Voltak évek, amikor kétnapos rendezvényfolyammal várták az érdeklődőket, amelynek például egy táncos esemény is része volt.

Most azonban a tárlatra koncentrálunk. Sokhelyütt kissé kommersz akcióvá fajul ez a rendezvény, például drakulával ijesztgetik az embereket, de mi azt gondoljuk, hogy nekünk vannak saját hagyományaink, mint akár a csallóközi tündérvilág. Egyrészt tehát a tündérvilágra koncentrálunk majd. A tárlatvezetést úgy oldjuk meg, hogy kapcsolatban lesz ezzel a tematikával. Elhangzik majd a Csallóközre jellemző teljes mese, amely része a Tündér Ilonának, mert sokan csak kisebb részeket ismernek belőle. Erre ráhangolva mutatjuk majd be magát a múzeumot is”,

ecsetelte a múzeum igazgatója.

Nagy Iván etnológus
Fotó:  B. Vida Júlia

Tündér Ilona és Argyilus királyfi története a magyar népmesevilág tündérmeséinek egyik legszebb és legismertebb darabja. Vajon a magyar átlagember tudja-e, hogy az 1846 és 1858 között feljegyzett mesét elszőr Ipolyi Arnold publikálta, és hogy a mesét nemcsak a székelyek, hanem a csallóköziek is magukénak tartják? A Dunaszerdahelyi Értéktár Bizottság kulturális örökség kategóriában 2016 májusában mindenesetre besorolta a mesét a Felvidéki Értéktárba, és javasolta a Magyar Nemzeti Értéktárban való regisztrálását.

Ez egy nagyon jól kutatott vonal, hiszen Ipolyi Arnold kezdte, és Marcell Béla bácsi folytatta, aki múzeumunk alapítója és igazgatója is volt. Mi ezért nagyon szívesen nyúlunk ehhez a témához, sőt mi erre felépítettünk egy múzeumpedagógiai programot, amelyben teljesen részletesen ki van dolgozva az egész, és szombaton ez a múzeumpedagógiai program mutatkozik majd meg a nagyközönség előtt is. Lesz például aranymosás versenyszerűen, vagy a mesével kapcsolatban csapatok játszhatnak memóriajátékot (pexeso), ami a mesében elhangzó szereplőkre épül. Lehet díjakat nyerni, tehát ez az ismeretanyag átadása mellett az egész családnak is egy jó kikapcsolódás”,

fejtette ki Nagy Iván.

Nagy Iván
Fotó:  B. Vida Júlia

A másik tematikus tárlatvezetés címe Nemesi családok a Csallóközben, amelyet a múzeum munkatársa, Nyáry István ad elő. A múzeum pincéjében pedig meglepetés is várja az odalátogatókat, de hogy mi is lesz az valójában, az még titok! Aki kíváncsi rá, ne hagyja ki szombaton a lehetőséget, és látogasson el a Csallóközi Múzeumba! A két előadás 17 és 19 órakor kezdődik.

Múzeumok éjszakája a Csallóközi Múzeumban
Múzeumok éjszakája a Csallóközi Múzeumban
Fotó:  Csallóközi Múzeum
Múzeumok éjszakája a Csallóközi Múzeumban
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.