2020. november 11., 15:52

Múzeumok éjszakája Betlérben –Tűzijáték mint az összetartozás és a remény jelképe

Tavasszal a járványhelyzetre való tekintettel november 14-re, szombatra halasztották a múzeumok és galériák éjszakáját. A kijárási tilalom miatt a Szlovák Nemzeti Múzeum intézményei virtuális formában tartják meg a rendezvényt. A betléri Andrássy-kastélyban az összetartozás és a remény jelképeként tűzijátékot rendeznek szombaton, 18.00 órakor.

Fotó: Fábián Gergely

A múzeumok és galériák éjszakáját hagyományosan május harmadik hétvégéjén rendezik meg, a közkedvelt rendezvényen a látogatók betekinthetnek az intézmények színfalai mögé, olyan dolgokat nézhetnek meg, amelyeket az év más napjain nem láthatnak.

Az idén az európai rendezvénysorozat szlovákiai koordinátorai úgy döntöttek, a múzeumok és galériák éjszakáját 2020. november 14-re halasztják.

A Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Betléri Múzeum, ahogy a kulturális minisztérium alá tartozó más intézmények is, a meghosszabbított kijárási tilalom miatt legalább november 14-ig zárva vannak. Emiatt az idén a rendezvénysorozat a Szlovák Nemzeti Múzeum intézményeiben új, virtuális formában valósul meg az nmag.snm.sk weboldalon.

A betléri múzeum közölte, sajnálattal veszik tudomásul, hogy a mostani nehéz helyzetben nem találkozhatnak személyesen a látogatókkal a kiállítótermekben, de kedves meglepetéssel készülnek.

„Sokunk számára a kultúra, a kulturális örökségünk olyan forrás, amelyből erőt és örömet meríthetünk, új ismeretekkel gazdagodhatunk. Ezért, nehogy feledésbe merüljön, milyen szerepet játszik az életünkben, úgy döntöttünk, tűzijátékot rendezünk, ahogy az előző években nálunk, az arisztokraták körében pedig már a 18. század óta szokás volt.” 

A tűzijáték, amelyre szombaton 18.00 órától a kastély melletti réten kerül sor, a remény jelképe, szimbolikus fény a járvánnyal sújtott időszak alagútjának végén”

– fogalmaz közleményében a betléri múzeum.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.