2021. december 17., 17:25

Mi rejlik a ruha alatt? Pikáns tematikájú kiállítás Galántán - KÉPEKKEL

Izgalmas és ízes titkokat feltáró tárlat nyílt a Galántai Honismereti Múzeumban. Melltartók, alsónadrágok, harisnyák, fűzők és krinolinok adnak választ a kérdésre: mi rejlett a ruha alatt a múltban.

Fehérnemű kiállítás Galánta
Médialapozó
Fotó: Galántai Honismereti Múzeum
Fehérnemű kiállítás - Galántai Honismereti Múzeum

A fehérnemű nem mindig volt olyan, amilyennek manapság ismerjük. A Galántai Honismereti Múzeum aktuális kiállítása végigvezeti a látogatókat a fehérneműk egyes típusainak, fajtáinak történetén az ágyékkötőtől a neglizséig, és lehetővé teszi számukra, hogy a 19. század közepétől a 20. század közepéig tartó időszakban viselt ruhák alá kukucskáljon – magyarázza Pukkai Judit, a múzeum sajtóreferense.

A kiállítás megnyitójára online formában került sor, hiszen a járványügyi intézkedések nem teszik lehetővé, hogy a hagyományos, ünnepi megnyitón vendégeket, látogatókat fogadjon az intézmény. A különleges tárlatot a rendeletek értelmében 2022. február 26-ig tekinthetik meg az érdeklődők.
Az öreg hajóbőrönd pikáns titkai

A kiállítás összeállítója és kurátora Novák Margaréta, történész. A kiállítás időrendi sorrendben követi a fehérnemű történetét az 1950-es évekig, bemutatva azokat az elegáns és hétköznapi darabokat is, amelyek a városi, felsőbb rétegek hölgyei, valamint az egyszerű. falusi nők ruhatárába tartoztak. Nem feledkeztek meg az úriemberekről sem, az eredeti darabok mellett megtalálhatók a férfi alsóneműk replikái is.

Fehérnemű kiállítás Galánta
Fotó:  Galántai Honismereti Múzeum
Fehérnemű kiállítás - Galántai Honismereti Múzeum

„A férjem családi házának padlásán egy régi hajókoffer rejtőzött“ – emlékszik vissza a kiállítás ötletének megszületésére Novák Mezőlaky Margaréta. A poros bőröndöt körülbelül tíz évvel ezelőtt nyitotta ki. Az abban található szépen elrendezett, megsárgult ruhadarabok már az első pillanattól egy rendkívüli leletet sejtettek. A gyönyörű fehérneműk akár egy módos menyasszony hozományát is sejtethették a 19. századból. 

A teljes teste fedő alsónemű egyes részei lekapcsolhatóak…

A galántai kiállítás alapját ezek a padláson talált gyöngyszemek alkotják, melyeket a lévai Barsi Múzeum és a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményi tárgyai és korabeli szabásminták alapján készített másolatok egészítenek ki.

A tárlat így bepillantást enged a galántai régió vidéki lakosainak alsóruházatába is, amelyek a Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményéből származnak.

Kendervászonból készült pendelyekből, ingekből és alsószoknyákból kapnak ízelítőt a látogatók. Érdekes darabja a kiállításnak a teljes testet fedő alsónemű, melynek a hátsó része szükség esetén lekapcsolható, illetve egy férfi ágyékkötő másolata.

Interaktív tárlat
A múltban a fehérnemű mindenekelőtt gyakorlati funkciót teljesített: megvédte a testet a külső hatásoktól. Idővel esztétikai funkciója is kialakult, és segített elérni az adott korszak szépségideáljának megfelelő karcsú derekat, mellméretet vagy csípőbőséget. A látogatók a fehérnemű történetét szöveges paneleken és képeken követhetik nyomon az őskortól az újkorig.

Néhány krinolin és alsószoknya replika azzal a céllal került be a kiállítás anyagába, hogy a látogatók felpróbálhassák azokat, ezáltal egy kicsit megtapasztalják a régi idők viseletét.

Fehérnemű kiállítás Galánta
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.