2022. március 31., 12:16

,,Merjünk nyitottan járni a világban” – Opus lapszámbemutató a könyvtárban

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága által kiadott Opus című irodalmi folyóirat 2022-es év első számát mutatták be a fiatal szerzők a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár olvasótermében. A beszélgetésen az Opus első számának felépítéséről, a szerzők színességéről, de még a kritika műfaji sajátosságairól és a jelenben működő / nem működő kritikai szövegekről is szó esett.

Opus-2022-1
Balról: Ollé Tamás, Jancsó Péter és Fehér Enikő
Fotó: Reczai Lilla

Az esten Jancsó Péter főszerkesztő, a SZMÍT ügyvezető elnöke, valamint Fehér Enikő, a prae.hu munkatársa és Ollé Tamás, szerkesztő, költő vették górcső alá milyen lehetőségeket kínál az Opus a fiatal szárnybontogató íróknak és költőknek. A beszélgetést megelőzte Lacza Ilona, a Csallóközi Könyvtár igazgatójának köszöntő beszéde, aki elmondta, hogy reméli, a jövőben is több alkalommal tudnak majd együtt dolgozni a SZMÍT tagjaival, hiszen a könyvtár rendkívül nyitott a különféle irodalmi estek és rendezvények szervezésére.

Opus-2022-1
Lacza Ilona üdvözli a jelenlévőket
Fotó:  Reczai Lilla

Jancsó Péter főszerkesztő kiemelte a lapszám prózai és lírai szövegeinek arányosságát, de hozzátette, hogy nem minden esetben sikerül arányosan megszerkeszteni egy-egy számot. Kiemelte a művészeti ágak találkozásának fontosságát, hiszen minden lapszámban valamilyen szlovákiai magyar képzőművész, szobrász, fotós művével illusztrálják a folyóiratot. A legújabb lapszámban Bolemant László fotói szerepelnek, amelyek ékesítik a folyóiratban megtalálható szövegeket. Fontosnak tartotta kiemelni a szerzők egymás munkájáról alkotott véleménynyilvánítását, hiszen ,,fontos a belső integritás, a magunk világában való alkotás, de merjünk nyitottan járni a világban, reflektáljunk a körülöttünk levőkre is, beszélgessünk más író emberekkel” – mondta el Jancsó.

A kritikát nem mindenki tudja fogadni, de éppen ezért is fontos megbeszélni az éppen aktuális szövegeket. Ollé Tamás szerint nagyon fontos az őszinteség a kritikai alkotásoknál, Fehér Enikő pedig szintén hangsúlyozza a csapatmunka, a közösségben írás/olvasás jelentőségét, mert így nem ,,késsel-villával nyúlunk az adott szöveghez, hiszen ahhoz, hogy mások számára hiteles legyek, kapnom kell valamilyen visszajelzést az adott szövegről” – jelentette ki Fehér.

Opus-2022-1
Fotó:  Reczai Lilla

A beszélgetés során felmerült az a témakör is, miszerint olvas-e a mai fiatalság kortárs szerzőktől, erről kiderült, hogy mostanra már talán igen, és a jelenlévők is felhozták példának Závada Pétert, Z. Németh Istvánt vagy éppen Tőzsér Árpádot.

Az est végén a beszélgetőpartnerek felolvasták kedvenc szövegeiket, majd pedig kis megvendégelésre invitálták a nézőket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.