2019. október 4., 19:44

Megmutatjuk, milyen történeteket sodor a csallóközi víz - VIDEÓ

Beneši dekrétumok, vagyonelkobzás, deportáció, kitelepítés, reszlovakizáció, ez mind-mind a felvidéki magyarság felszámolására tett kísérlet volt. A történészek is csak óvatosan nyúlnak a témához, csak néhány részletes kutatás folyt erről az időszakról. De arról, hogy mit éltek át az érintett családok, milyen személyes tragédiák történtek és hogyan szakítottak szét családokat örökre, erről nagyon kevés alkotás született. A Pro Media Alapítvány támogatásával egy olyan sorozat első részei készültek el, amelyek ezeket a történéseket is feldolgozzák. Az első film bemutatóján a Ma7 médiacsalád stábja is kinn volt. Nézzék velünk az itt készült felvételeket.

vízsodorta históriák
Fotó: ma7

A Duna mentén élő embereket Beneš a béketárgyalásokon úgy jellemezte, amikor megkérdezték tőle, nem lesz-e polgárháború amiatt, hogy színtiszta magyar területeket Csehszlovákiához csatolnak, hogy itt egy jámbor, békés nép él, akik nem fordulnak majd szembe a hatalommal.

Éppen ezért nem volt benne kétség, hogy a deportációt és a kitelepítéseket is elfogadják alázattal az itt élők. Igaza lett, így is történt, viszont az események olyan nyomokat hagytak az akkor eseményeket megélt emberek lelkében, hogy erről évtizedekig még a családokon belül is alig esett szó.

Amikor a témát kutató csallóközi dokumentumfilmesek elkezdték kutatni a még utolsó élő  kortanúk emlékeit, azt tapasztalták, hogy még ma sem tudnak elérzékenyülés nélkül beszélni mindarról, amit soha nem beszéltek ki félelemből, vagy keserű tapasztalatból. Az első település Csiliznyárad volt, amelyről az első 60 percnyi mozgóképes emlékezést bemutatta a két alkotó, Zalka Lóránt helytörténész és Kósa Lőrinc operatőr. Az eseményen telt ház volt a csiliznyáradi kultúrházban, ahová a Ma7 médiacsalád stábja is ellátogatott. Az itt készült összefoglalónkat mutatjuk be most, holnap pedig portálunkon megtekinthetik az első 20 perces részt a Csiliznyáradon forgatott alkotásból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.