2021. január 9., 20:01

Megalakulásának tizedik évfordulóját ünnepli a dunaszerdahelyi Vox Camerata kamarakórus

A Vox Camerata kamarakórus 1990-ben kezdte meg működését. Az alapító tagokat, illetve a kórus magját ekkor a dunaszerdahelyi zeneiskola tanárai alkották.

Fotó: Vox Camerata hivatalos

1992-től Pálmai Márta vezette, karnagyolta a női, majd a későbbi vegyeskart is. 1990-től egészen 1997-ig több mint 100 alkalommal álltak színpadra, aranykoszorús minősítést kaptak a galántai Kodály Napokon, a Budapesti Nemzetközi Kórusversenyen ezüst diplomával jutalmazták munkájukat, vagy például az olaszországi Riva del Garda rangos nemzetközi kórusversenyen bronzérmet énekeltek. 1997-ben Rácz Tibor vezette a kart, majd 1998-tól a Vox Camerata életében egy „álló” korszak következett.

2011-ben Németh Borbálának, a dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola énektanárának köszönhetően feléledt az énekkar. Németh Borbála 2016 januárjáig vezette a kórust – azóta a Vox Cameratát Gaál Zöld Ágnes karnagyolja. Állandó vendégeik Fitos Andrea és Bazsó Horváth Zsuzsanna, a Művészeti Alapiskola tanárai, akik hangszeres kísérettel színesítik a kórus fellépéseit.

Az újjáalakult kamarakórus a Csaplár Benedek Művelődési Központ és a dunaszerdahelyi Csemadok Vámbéry Ármin Alapszervezete alatt működik, célja színesíteni Dunaszerdahely város zenei életét, valamint megerősíteni a helyi magyarság identitástudatát, s vele szeretetét a zene iránt. Repertoárjuk nagyon színes, hiszen a komolyzenei daraboktól kezdve, a klasszikus darabokon keresztül, a könnyed stílusig szerepelnek benne kórusművek. Az elmúlt kilenc évben számos fellépést tudhatnak maguk mögött, főleg Dunaszerdahelyen és környékén, de vendégszerepeltek már a határon túl is. Tavaly decemberben Budapesten, a Magyarság Házában mutatkozhattak be egész estés karácsonyi koncertjükkel. 2017 decemberében jelent meg a kórus első hanghordozója Ó, jöjj, ó jöjj Üdvözítő címmel. 

Vox Camerata 2019
2019-ben
Fotó:  Vox Camerata hivatalos

Gaál Zöld Ágnes így emlékezik meg az elmúlt 10 évről:

Tíz évvel ezelőtt, egy pénteki estén valami elkezdődött, pontosabban folytatódott. Németh Borbála, a Művészeti Alapiskola énektanára elhatározta, hogy a 90-es években nagyon sikeresen működő, elhunyt Pálmay Márta vezette énekkart újraéleszti. Igyekezete nem volt hiábavaló, hiszen pár régi tag és zenekedvelő énekes segítségével elindult a közös munka. A tíz év alatt változott a kórus összetétele, tagok jöttek, mentek, maradtak. 2016 januárjától jómagam vagyok a kórus karnagya, 2020 szeptemberétől pedig Koszorús Mátis Gréti vette át meghatározatlan időre a karmesteri pálcát. Ugyanebben az évben Polgármesteri Díjban is részesült a kamarakórus, amelyet hálás szívvel fogadtunk, és nagy köszönettel tartozunk mindazoknak, akik támogatnak bennünket.“

A 2020-as év a kórus munkáját is megpecsételte, hiszen a járvány miatt nagyon keveset próbáltak, de amint lehetséges, ez a lelkes csapat újra elfoglalja majd a próbatermet, és a jövőben is igyekszik feledhetetlen pillanatokat szerezni a közönségnek. A kórustagok legnagyobb motivációja, hogy újra megteljen élettel a próbaterem, letehessék a mindennapi gondjaikat, és hogy két órán keresztül átadhassák magukat a közös éneklés varázsának. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.