2021. március 19., 20:21

Meddig használhatók fel a kulturális pályázati támogatások?

Nehéz idők járnak a kultúrára. A koronavírus-járvány miatt hosszú hónapok óta nincsenek rendezvények, pang a Csemadok élet. Még jobban bonyolítja a helyzetet, hogy a Kisebbségi Kulturális Alaptól és a Bethlen Gábor Alaptól kapott támogatásokat sem minden esetben tudták eddig elkölteni, hiszen a járvány nem tette lehetővé a nagyobb tömeget vonzó rendezvények megszervezését. Vajon kaptak-e még haladékot, vagy pedig vissza kell fizetni a pályázatokra beérkezett támogatásokat? Erről kérdeztük Görföl Jenőt, a Csemadok országos titkárát.

Magyar Örökség-díjat kapott a Szőttes
Fotó: Fábián Gergely
Ami a KKA-támogatásokat illeti, minden egyes projekt egyéni elbírálás alá esik. Vannak rendezvények, amelyeket már meg kellett volna rendezni, és ezek nem kaptak halasztást, vagyis vissza kell utalni a támogatást. Más esetekben fél év haladékot kaptak a megszervezésre, vagyis nyár végéig meg kell próbálni megvalósítani az elmaradt rendezvényeket. Ennek viszont az a feltétele, hogy ebben az évben ugyanarra a rendezvényre már nem lehet pályázni”

– tájékoztatja portálunkat.

Mivel minden területi választmányuk önálló jogalanyisággal rendelkezik, a pályázatokat is maguk intézik és számolják el. Az országos titkár megemlítette, a művelődési intézet rendezvényeit ugyan a Csemadok rendelte meg az intézetnél, ott viszont most vezetőváltás van és javában folyik annak áttekintése, hogy áll azok szervezése és gazdasági háttere.

Ami viszont már biztos, a Tompa Mihály Országos Versenyt  nem tudják megszervezni, mert a diákok nem tudnak rá felkészülni. Ehelyett lehet, hogy valami fesztiválfélét összehozunk régebbi fellépőkkel, de az még sok minden függvénye, például, hogy egyáltalán lehet-e nagyobb rendezvényeket szervezni a közeli hónapokban. Ami a magyarországi támogatásokat illeti, ott is hosszabbítások vannak. Ugyanez vonatkozik a kisebb projektekre és a megyei pályázatokra is”

– teszi hozzá.

Nagyon úgy tűnik tehát, ez az év nem a pályázásokról fog szólni, hanem inkább arról, hogy azokat a rendezvényeket tető alá lehessen hozni, amelyekre már megvan a pénz.

Görföl Jenő elmondta azt is, az most a fő feladatuk, hogy a Csemadok struktúráját megtartsák, ne zilálódjon szét, hogy ha végre beindulna a kulturális élet, legyen kivel dolgozni.

Rendezni kell soraikat

Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke portálunknak elmondta, a kisebb rendezvényeket önerőből is képesek megszervezni, ha a helyzet megengedi, de a nagyobbak, mint amilyenek a színházi előadások, amivel a Pozsonyi Városi Napok során szokták megörvendeztetni a fővárosban és környékén élő magyarokat, azok már keményebb diónak ígérkeznek, ahhoz már támogatás is szükséges.

Az emberek egyre jobban vágyódnak a kultúrára, a találkozásokra. Sajnos, úgy néz ki, sorainkat is újra rendeznünk kell, mert az elmúlt hónapokban nagyon sok idős tagunk eltávozott, vagy egészségi állapota megromlott, fiatalokból pedig igencsak kevés van. Ha most nem állnak be közénk és nem tudatosítják, hogy máshol nem fognak magyar kultúrát találni, csak a Csemadokban, akkor az itteni szórványmagyarság számára nem sok jót jósolhatok”

– mondja.

Pozsonypüspöki kitelepítettek
Fotó:  Varga Áron

A területi választmány nem feledkezett meg március 15-ről sem és egy maroknyi ember megkoszorúzta Petőfi Medikus-kertben lévő szobrát. A Pozsonypüspökiben található lengyel katonasír előtt is lerótták kegyeletüket, majd később még a magyar és lengyel katonai attaséval és a polgármesterrel együtt is kilátogattak a sírhoz.

Április elsején lenne 100 éves Koller Gyula, Pozsonypüspöki volt plébánosa, amit szerettünk volna méltóképp megünnepelni. A tervezett programból a szentmise egész biztosan megvalósul, legalább online formában és a sírjához is néhányan kilátogatunk. Ám az irodalmi kávéház elmarad, májusra halasztottuk”

– teszi hozzá kissé szomorúan.

Amiben bízik az az, hogy legalább a kisebb rendezvényeket – 50-100 fővel – idővel megszervezhetik, mert néhány ilyen volumenűt még tavaly ősszel, a járvány súlyosbodása előtt sikerült tető alá hozniuk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.