2023. június 23., 08:16

Magyarország miniszterelnökei

Egy készülő cikkemhez adatokat keresve került ismét a kezembe a Magyarország miniszterelnökeit bemutató könyv, amely Batthyány Lajostól Antall Józsefig veszi számba a kormányfőket. 

Magyarország miniszterelnökei
Fotó: Lacza Tihamér

Sok szempontból érdekes ez a kiadvány, mivel – ha úgy tetszik – nemcsak arcképcsarnok, hanem a nemzet 1848–1990 közötti történelmének sajátos összegzése is.

Az olvasó számára van még egy további „hozadéka” is ennek a kronologikus rendbe szedett portrégyűjteménynek: áttekintést kap arról, hogy kik voltak azok, akikre többször is rábízták a végrehajtó hatalom vezetését.

E tekintetben a 175 éve született Wekerle Sándor a rekorder, aki három alkalommal is kezébe vehette a „kormányrudat”, de így is mindössze 6 évig volt miniszterelnöke az országnak. Utoljára a történelmi Magyarország végnapjait jelentő időszakban, 1917. augusztus 23-tól 1918. október 31-ig kellett ellátnia ezt a hálásnak semmiképp nem mondható feladatot. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 25. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.