2024. június 26., 13:13

Magyar igazgatók a dunaszerdahelyi és a galántai népművelési központ élén

Szerdán délelőtt a dunaszerdahelyi termálfürdő szállójában került sor arra a sajtótájékoztatóra, amelyen Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke ismertette a megyei fenntartású kulturális intézmények élén az igazgatói ciklus lejárta okán bekövetkezett változásokat. Az eseményen jelen volt a két népművelési központ új vezetője, Varga Viktor és Bukovszky László, akik röviden ismertették elképzeléseiket.

varga-viktor-berenyi-jozsef-bukovszky-laszlo
Galéria
+5 kép a galériában
Varga Viktor, Berényi József és Bukovszky László
Fotó: Lacza Gergely

A sajtótákoztatón Pálinkás Évi, az esemény szervezője köszöntötte a megjelenteket, majd rögvest át is adta a szót Berényi Józsefnek, aki első körben megköszönte a népművelési központok vezetőinek, Jana Svetlovskának és Knapp Margitnak eddigi munkájukat. Mivel mindketten nyugdíjba vonulnak, ezért is kerülhettek új személyek az intézmények élére.

Nagyszombat megye a törvény értelmében nagyon sok intézmény fenntartója, többek között a kulturális intézményeké is. A két intézményen túl a két város múzeumainak igazgatói posztjára is kiírták a versenypályázatot, itt azonban nem történt változás, ugyanis mindkét igazgató elnyerte a meghallgatási bizottság és a megyei testület bizalmát, ennek értelmében Dunaszerdahelyen Nagy Iván, Galántán pedig Takács Mihály folytatják múzeumigazgatói tevékenységüket. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években jól ellátták ezt a tisztséget”,

- fejtette ki Berényi. A múzeumok igazgatóinak nem is volt ellenjelöltjük, a népművelési intézményeknél viszont többen is benyújtották pályázatukat az igazgatói posztra. Galántán két pályázót, Dunaszerdahelyen pedig hat jelöltet hallgatott meg a bizottság. Minden pályázónak minimum öt oldalban kellett összefoglalnia elképzeléseit.

A hivatal szakértőin túl, képviselők, polgármesterek és a szakma képviselői is részt vettek ezeken a meghallgatásokon, amely online is követhető volt, és most is megtalálható a világhálón, tehát ez a folyamat maximálisan a transzparencia jegyében zajlott, szögezte le Berényi, aki azt is elmondta, hogy a bizottság szinte egyhangúlag az itt ülő jelölteket támogatta, akiknek szakmai tapasztalata, kapcsolati tőkéje vitathatatlan és mindketten betöltöttek már igazgatói posztot kulturális intézmények élén.

A galántai és dunaszerdahelyi magyar képviselők számára mindig nagyon fontos volt az, hogy az intézményeink élén olyanok legyenek, akik magyarul is tudnak, hiszen így tudjuk biztosítani az intézményen belül a kétnyelvűséget. Örülök neki, hogy ez sikerült” - fogalmazott az alispán.

Varga Viktor színész-rendező, dramaturg nagy örömmel költözött haza szülőfalujába, Nyárasdra, hiszen az elmúlt 28 évben többnyire külföldön, főleg Magyarországon dolgozott, de ez alatt az időszak alatt is támogatta a csallóközi kultúrát, elég csak a Nyárasdi Színházi Esték sorozatra gondolni.

Azt szeretném, hogy ha egy nyitott, minden új dologra reagáló népművelődési központ jöhetne létre. Számos olyan új társadalmi probléma van, ami megoldásra vár és ezt szórakoztatva és lehetőleg oktatva, egy nagy családot kialakítva tudom elképzelni”

- szögezte le Varga Viktor, akinek részletesebb elképzeléseiről holnap megjelenő, legfrissebb lapszámunkban is olvashatnak.

varga-viktor
Varga Viktor
Fotó:  Lacza Gergely

Bukovszky László, volt kisebbségügyi kormánybiztos megerősítve Berényi József szavait kifejtette, hogy egy igényes kiválasztáson keresztül jutottunk el ehhez a mai naphoz.

Annak ellenére, hogy a Galántai Népművelési Központ tevékenysége dicséretes, de nagyon sok olyan hiányosságot mutat fel, ami a járás lakosainak kulturális és társadalmi igényeit nem egészen tükrözte. Én ebben szeretnék bizonyos értelemben javítani és újat hozni. Ahhoz, hogy a népművelési intézet teljesíteni tudja törvényben foglalt kötelességeit, az egyik legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy az intézet egy koordinátor szerepet töltsön be a járás önkormányzataival, a megyei önkormányzat által fenntartott kulturális és egyéb intézményekkel, ugyanakkor a harmadik szektorral is”

- hangsúlyozta Bukovszky, aki teljesen új alapokra szeretné helyezni a járásban működő Csemadok- és Matica Slovenská- szervezetekkel az együttműködést. Annak ellenére, hogy az intézmény a Matica székházában foglal helyet, tulajdonképpen kapcsolatuk egyenlő a nullával, s ez vonatkozik a Csemadokra is, mondta a volt kormánybiztos. A kultúra és a közművelődés területén igazodni kell a XXI. századhoz, tehát az idegenforgalom, a gasztronómia erősítése is fontos célja az új igazgatónak.

bukovszky-laszlo
Bukovszky László
Fotó:  Lacza Gergely
Tudjuk azt, hogyan kell és hogyan lehet a kultúrát eladni és terjeszteni, de én kitértem a pályázatomban arra is, hogy elsősorban az emberi jogok és az egymás elismerése, a tolerancia jegyében szeretnénk ezt a tevékenységet folytatni, de természetesen meghagynánk a jól működő, több évtizedes múltú rendezvényeket is. Az egyik fő célom az, hogy létre szeretnék hozni egy járási koordinációs bizottságot, amely egyfajta tanácsadó szerve lenne az igazgatónak”

- emelte ki Berényi.

A népművelődési intézetek sajátos feladata annak a kulturális szegmensnek a támogatása, ami a piacból nem tud megélni, de mégis értékeket hordoz. Ezenkívül a nemzetiségi arányoknak megfelelően a szlovák és magyar kultúra hagyományápolása is fontos tevékenysége kell hogy legyen az intézeteknek - húzta alá a megye alelnöke.
varga-viktor-berenyi-jozsef-bukovszky-laszlo__0
Varga Viktor, Berényi József és Bukovszky László
Fotó:  Lacza Gergely
Mind Dunaszerdahelyen mind Galántán valamikor nagyon komoly zsidó közösség élt, és nekünk kötelességünk ezt a hagyományt is ápolni. Ilyen jellegű tevékenységet eddig is végeztek a népművelési intézetek, de a kérés mindenképpen az az új igazgatók felé, hogy ezt a munkát is folytassák és természetesen a roma közösségekkel is ki kell alakítani az együttműködést a lehetőségek szerint”,

fogalmazott a megyei alelnök. 

Berényi elmondta, Galántán az elkövetkező megyei választásokig az Esterházy-kastély udvarában felépítésre kerül egy új megyei épület, ami a tervek szerint a könyvtár és a művelődési intézet bázisául is szolgál majd.
varga-viktor-berenyi-jozsef-bukovszky-laszlo
Varga Viktor, Berényi József és Bukovszky László
Fotó:  Lacza Gergely

A ma délutáni megyei testületi ülésen hivatalosan is sor kerül az új igazgatók jóváhagyására.

bukovszky-laszlo
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.