2023. március 9., 18:48

Magyar emlékek nyomában: Karády Katalin – New York

A II. világháborút megelőző időszak, a világégés alatti és közvetlenül azt követő évek talán legismertebb és legnépszerűbb énekes filmsztárja, Karády Katalin (1910-1990) is osztozott sok magyar sorsában. Fokozódó hazai ellehetetlenülése és megalázottsága okán azonban 1951-ben elhagyta az országot, s a világban helyét keresve az Egyesült Államokban lelt végső menedékre.

Karády Katalin

Az egykori nőideál – születési nevén Kanczler Katalin Mária New York valaha volt magyar negyedében, a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésében található épület 11. emeletén élt haláláig.

2020 decemberében, az itt lévő magyar főkonzulátus aktív közreműködésével létesített emléktábláját Baráth Fábián szobrász készítette, az alkotást a művésznő egykori barátainak jelenlétében Pásztor István főkonzul (nyitóképünkön a tábla mellett) és B. Nagy Péter, a diaszpóráért felelős diplomata (díszmagyarban) avatta fel. A ház udvara ezzel egy időben a „Katalin Karády Memorial Courtyard” nevet kapta.

Karády Katalin
Emléktábla

A tábla elhelyezésével újabb magyar emlékhely jött létre New Yorkban, a Kossuth-szobor és a szomszédságában felavatott 56-os emlékmű mellett.

Karády sikerekben és drámai fejleményekben egyaránt bővelkedő hazai karrierje után, emigrációja idején az amerikai magyarság egyik emblematikus figurájává vált, a diaszpórában élők nagy támogatójaként szerzett megbecsülést. Új hazájában kiválóan beilleszkedett, a teljes magyar közösség is elfogadta és szerette. 

Karády Katalin

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet pedig a vészkorszak alatt tanúsított hősies, humanitárius tetteiért 2004-ben posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozta Karády Katalinnak.

A művésznő azzal érdemelte ki a díjat, hogy zsidó gyermekeket bújtatott és ezzel megmentette életüket a nyilas terror idején. Személye a magyarországi és amerikai zsidóság körében is megérdemelt tiszteletnek örvend.

Karády Katalin
Karády sírja

Közel négy évtizedes emigrációja után végső nyughelyét itthon találta meg: 1990. február 19-én, Budapesten, a Bazilikában ravatalozták fel, majd a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Emlékét filmjei és dalai nemzedékeken át megőrzik…

(Fotók: Magyarország New York-i Főkonzulátusa, Wikipédia)

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.